Gemeente Uithoorn

Thema van de Maand van de verleiding 2009: seksualiteit

28 april 2009
Het thema van de Maand van de verleiding in 2009 is seksualiteit. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Voorafgaand aan dit besluit zijn jongeren, scholen en andere professionele organisaties geraadpleegd over het gewenste thema 2009. De Maand van de verleiding wordt gehouden in november.

De gemeente Uithoorn kent sinds 2005 de Maand tegen de drank en drugs. Het doel van deze maand was het bespreekbaar maken en het vergroten van de bewustwording van de gevolgen van het gebruik van drugs en alcohol onder jongeren. De jongerendenktank heeft geadviseerd om via scholen voorlichting te geven over ondermeer seksualiteit en loverboys.

Na evaluatie met andere betrokken partijen is besloten om de Maand tegen de drank en drugs vanaf 2009 te verbreden tot de Maand van de verleiding. Het doel van de maand blijft jongeren weerbaar te maken tegen diverse hedendaagse verleidingen. Voor 2009 is het thema seksualiteit. Subthema's daarbij zijn: veilig vrijen, internet, zelfbeeld/uiterlijk, loverboys en homoseksualiteit. Uithoorn loopt hiermee voorop op landelijk beleid. De minister van Onderwijs wil dat jongeren via het onderwijs seksueel weerbaar worden gemaakt. Naast de aandacht voor seksualiteit blijft er aandacht voor drank en drugs.

De voorbereidingen voor de Maand van de verleiding 2009 gaan nu beginnen.

De GGD Amsterdam is de trekker van het project in samenwerking met de gemeente Uithoorn. Andere betrokken partijen zijn onder meer de basisscholen, de scholengemeenschappen Thamen en Alkwin, Politie, Brijder Verslavingszorg, Stichting Cardanus en de Horeca in Uithoorn. ^