Politie Haaglanden

Persberichten 28 april

Haaglanden, 28-04-2009

Jongen aangehouden na bedreiging met pepperspray Den Haag - Een 17-jarige Hagenaar werd maandag 27 april aangehouden nadat hij omstreeks 19.00 uur op het Kaapseplein een 21-jarige plaatsgenoot had bedreigd met een busje pepperspray. De 21-jarige deed op het politiebureau aangifte van bedreiging, waarna agenten de jongen aanhielden. De ouders van de verdachte werden in kennis gesteld van zijn aanhouding.

Met piepende banden zonder rijbewijs
Den Haag - Een 16-jarige Hagenaar trok maandag 27 april de aandacht van surveillerende agenten toen hij met gierende banden in een auto wegreed vanuit de Zusterstraat. De agenten verloren de jonge automobilist uit het oog, maar zagen hem kort daarna weer in de omgeving rijden. Zij hielden de bestuurder staande. Tijdens de controle bleek de jongen pas 16 jaar oud te zijn en dus niet te beschikken over een rijbewijs. De agenten hielden hem aan en brachten hem naar het politiebureau. Daar werden zijn ouders in kennis gesteld. Hij bleek rond te hebben gereden in de auto van zijn moeder. Tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt.

Jongens aangehouden na diefstal fiets
Den Haag Een agent in de bewakingspost op de Korte Voorhout zag maandag 27 april omstreeks 23.00 uur hoe vijf jongens een fiets wegnamen. De Hagenaars, in de leeftijd van van 13 tot 16 jaar, werden in de omgeving door agenten aangehouden. Bij aankomst op het politiebureau bleken vier van hen niets met de diefstal te maken te hebben, waarna zij werden heengezonden. De vijfde, een 16-jarige Hagenaar, was aangehouden terwijl hij op de gestolen fiets reed. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Dronken achter het stuur
Den Haag - Politieagenten hielden maandag 27 april om 22.35 uur een 25-jarige man uit Rotterdam aan, omdat hij slingerend en zonder verlichting door de Fahrenheitstraat reed. De man had te veel gedronken om nog auto te mogen rijden. Hij blies 880 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Door rood gefietst: aanrijding
Den Haag - Een 66-jarige fietser uit Den Haag negeerde maandagavond 27 april om 19.24 uur een rood verkeerslicht op de kruising Soestdijksekade met de Moerweg. Een 50-jarige automobilist uit Delft kon de fietser niet meer ontwijken, toen hij op de Soestdijksekade rechtsaf richting Erasmusweg wilde rijden. De Hagenaar is met een hoofdwond en rugpijn naar het ziekenhuis vervoerd.

Twee jonge vernielers aangehouden
Den Haag Een getuige waarschuwde in de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 april rond 02.00 uur de politie, omdat hij had gezien dat twee donkergeklede mannen spullen aan het verslepen waren op de Bierbrouwersgaarde. Politieagenten troffen op de genoemde locatie twee Haagse jongens van 16 en 17 jaar aan, die voldeden aan het opgegeven signalement. De jongens hadden een bouwhaspel versleept. Daarbij was de haspel tegen een geparkeerde auto aangekomen. Hierbij was de auto beschadigd. De jongens hierop zijn aangehouden voor vernieling. Zij mochten de rest van de nacht in een politiecel doorbrengen. De recherche zoekt uit wat er precies gebeurd is.

Fietsendief aangehouden
Den Haag Een 15-jarige Haagse jongen is maandag 27 april rond 20.00 uur aangehouden op het Dr. H.E. van Geldererf, omdat hij op een fiets reed waarvan het slot verbroken was. Politieagenten kwamen de jongen op het spoor doordat zij voor een melding in de omgeving van het Bokkefortpark waren. Daar kwamen zij de jongen tegen. Die schrok nogal van het zien van de politieagenten en vluchtte weg. De agenten volgden de jongen en hielden hem aan. Ze hebben hem meegenomen naar het politiebureau. Daar wordt verder onderzocht of de fiets gestolen is en waarom de jongen voor de politieagenten op de vlucht sloeg.

Verdachte winkeldiefstal aangehouden
Den Haag - Beveiligingspersoneel van een supermarkt aan het Goeverneurplein hield maandag 27 april rond 11.30 uur een 37-jarige Hagenaar aan op verdenking van winkeldiefstal. Een medewerker van de winkel verklaarde dat de verdachte een fles whisky onder zijn trui had verstopt. De Hagenaar is overgebracht naar het politiebureau, waar hij de diefstal ontkende. Hij moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Ex-echtpaar aangehouden
Leidschendam/Voorburg Politieagenten hielden maandag 17 april rond 14.15 uur twee ex-echtgenoten aan voor mishandeling. Tijdens een ruzie kreeg de 26-jarige Voorburgse harde klappen. Ze liep hierbij ernstig letsel op. De vrouw pakte op haar beurt een mes en stak in op haar ex-echtgenoot, een 31-jarige Leidschendammer. Politieagenten hield het tweetal aan. Tegen zowel de man als de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt.
De politie treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Snelle jongen
Wassenaar - Politieagenten zetten dinsdag 28 april, net na middernacht, een 16-jarige jongen langs de kant omdat hij op zijn bromfiets met hoge snelheid over de Prinsenweg reed. Bij controle bleek de bromfiets opgevoerd te zijn tot 72 km/uur. Door middel van een begrenzer werd de snelheid geregeld. De jongen, die in Wassenaar woont, kreeg een bekeuring en gaf toestemming om de begrenzer direct te verwijderen.

Verkeerscontrole
Wassenaar Op de Lange Kerkdam hielden politieagenten maandagmiddag 27 april een verkeerscontrole. Zeven bestuurders droegen geen gordel en kregen hiervoor een bekeuring. Drie mensen kregen een bekeuring omdat zij hun rij- of kentekenbewijs niet konden laten zien. Tenslotte werden er bekeuringen uitgedeeld voor niet-handsfree bellen en onverzekerd rijden.
Op de Wittenburgweg, Zijdeweg, Rijksstraatweg en de Lange Kerkdam werd daarnaast s ochtends een snelheidscontrole gehouden. Alle gecontroleerde bestuurders hielden zich netjes aan de snelheid.

Fietsendief gepakt
Delft Een oplettende getuige zag maandag 27 april omstreeks 21.15 uur een man met een opvallende rode fiets slepen en met deze fiets een woning aan de Paardemarkt binnengaan. De getuige sprak een politieagent aan en vertelde hem wat hij gezien had. Even later meldde zich bij de agent ook de vrouw van wie de fiets gestolen was. De agent trof, toen hij aanbelde, inderdaad in de woning de rode fiets aan. De 40-jarige bewoner moest mee naar het politiebureau en bekende daar de diefstal.

Gewond bij aanrijding
Zoetermeer Bij een aanrijding op maandag 27 april om 15.00 uur op het Maximaplein raakte een 54-jarige utomobiliste uit Zoetermeer gewond. Het slachtoffer stond voor het rode verkeerslicht te wachten. Achter haar stond nog een auto. Een 25-jarige automobilist uit Zoetermeer reed achterop de stilstaande autos, die door de klap tegen elkaar botsten. De Zoetermeerse is met nekletsel vervoerd naar een ziekenhuis.