Gemeente Heemskerk


dinsdag, 28 april 2009

In 2008 is veel bereikt in Heemskerk

Het college van Heemskerk presenteert de jaarstukken 2008. De raad behandelt deze stukken in zijn vergadering van 28 mei. De accountant heeft een goedkeurende verklaring afgegeven.

In de jaarstukken legt de gemeente verantwoording af over het boekjaar 2008. In het jaarverslag en de jaarrekening wordt aangegeven wat in 2008 door de gemeente is uitgegeven en wat de burger hiervoor terugkrijgt.

Wat heeft het gekost?
De verschillende programma's kostten in 2008 per saldo EUR 36,7 miljoen. In geld gemeten zijn de belangrijkste programma's:
* Welzijn (maatschappelijke ondersteuning, sociaal cultureel werk, sport, cultuur, volksgezondheid)

EUR 9,6 miljoen

* Onderwijs (onderwijshuisvesting, lokaal onderwijsbeleid, volwasseneneducatie, muziekschool, enz.)

EUR 5,0 miljoen

* Verkeer, vervoer en waterstaat ( verkeer- en vervoerbeleid, inrichtingsplannen, water- en groenbeleid, wegen en straten, openbare verlichting, enz.)

EUR 4,9 miljoen

De belangrijkste investeringen 2008 betreffen:

* De bouw van de basisscholen Bareel, Lunetten en Tweespan voor in totaal EUR 3,7 miljoen

* De aanleg van de Westelijke randweg voor EUR 1,5 miljoen en
* De reconstructie van de Tolweg/Baandert/Communicatieweg voor EUR
1,2 miljoen.

Wat kreeg de burger hiervoor terug?
'Buurtgericht werken' is een begrip in Heemskerk. Sinds de introductie eind vorige eeuw wordt de samenwerking met buurtbewoners aan de leefbaarheid in Heemskerk per buurt opgepakt. Lang kende Heemskerk vijf werkgebieden; onlangs kwam Broekpolder daar als zesde gebied bij. Buurtbewoners krijgen de mogelijkheid samen met professionals aan de leefbaarheid van de wijk te werken. Buurtgericht werken in Broekpolder heeft een vliegende start gemaakt. Er zijn in 2008 buurtcontracten en buurtactieplannen afgesloten. Voor het werkgebied Van Acker tot Burcht is een verbreed buurtcontract gerealiseerd, zoals dit in Boven de Baandert is gedaan.
Kinderboerderij Dierendorp werd op 1 januari 2008 getroffen door een brand. Geruime tijd is de Dierendorp gesloten geweest voor het publiek. In 2008 is gestart met de herbouw van de kinderboerderij. Inmiddels is deze begin 2009 officieel heropend.

Er is gestart met een Integrale Veiligheidsplan. De Inspectie heeft de crisisorganisatie in de regio doorgelicht en voldoende beoordeeld. Volgens kabinetsbesluit is in samenwerking met de overige gemeenten in Kennemerland de regionalisering van de brandweerzorg en daarmee de ontwikkeling tot een regionaal korps per 1 juli 2008 gerealiseerd. Tot en met 2008 verliepen de verkopen in de Broekpolder voorspoedig. De realisatie van de Broekpolder volgt de verkopen van de woningen. In het Heemskerkse deel van De Broekpolder zijn de deelgebieden Het Groene Balkon en De Ladder 1 in ontwikkeling genomen. Het deelgebied Ladder 2 is in 2008 gestart. Vanaf 2008 zal het accent op de ontwikkeling zich verleggen naar het Beverwijkse deel van De Broekpolder.
In 2008 is de Economische Beleidsnota en het daarbij behorende actieprogramma 2008 - 2011 door de raad vastgesteld. IJmond Veelzijdig heeft uitvoering gegeven aan het economisch actieprogramma van de regio. Ook is de toeristisch-recreatieve nota 2008 - 2012 "Tussen vloedlijn en vuurlinie" door de raad vastgesteld. Samen met de gemeenten Beverwijk en Uitgeest is in 2008 een woningmarktonderzoek uitgevoerd. De gemeente Heemskerk beschikt daarmee weer over actuele informatie over de werking van de woningmarkt en heeft daardoor meer inzicht gekregen in de tekorten en overschotten in woningtypes. Deze informatie zal onder meer worden gebruikt voor de herstructureringsopgave en prestatieafspraken met de woningcorporaties. Met WOONopMAAT zijn afspraken gemaakt over de tweede tranche van de herstructeringsopgave.
Eind 2008 is door de burgemeester de eerste paal geslagen voor de bouw van een nieuw gemeentehuis en bibliotheek.
In 2008 is voor EUR 3 miljoen winst uit de grondexploitatie gerealiseerd, te weten EUR 1,5 miljoen van het complex Waterakkers en EUR 1,5 miljoen van het verzamelcomplex Heemskerk. De exploitatierekening/productenrealisatie sluit, na een per saldo onttrekking uit de reserves van EUR 1,3 miljoen, met een voordelig saldo van EUR 1,5 miljoen.

---

Bestanden:
Jaarrekening_2008.pdf
Jaarverslag_2008.pdf
Productenrealisatie_2008.pdf
Bijlagenboek_2008.pdf