Vlaamse Overheid

diploma's automatisch erkennen

Vlaanderen en Nederland gaan elkaars diploma's automatisch erkennen

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

dinsdag 28 april 2009
Ook oplossing voor gelijkschakeling master psychologie Met een Vlaams hogeronderwijsdiploma kan je binnenkort vlot terecht op de Nederlandse arbeidsmarkt. En vice versa. Hierover wordt een verdrag opgesteld. Dat heeft de Vlaamse onderwijsminister Frank Vandenbroucke afgesproken met zijn Nederlandse collega Ronald Plasterk in de marge van de Bolognaconferentie in Leuven. Vlaanderen zal het verdrag niet afwachten en alvast een lijst opstellen met graden waarvoor Nederlandse diploma's nu al automatisch erkend worden. Die lijst bevat ook een oplossing voor de discussie rond het masterdiploma psychologie.

Frank Vandenbroucke: "Tien jaar na de Bolognaverklaring spreekt iedereen dezelfde diplomataal met studiepunten, bachelors en masters. Helaas wil dit nog niet zeggen dat de landen elkaars diploma's vlot erkennen. Ik ben blij dat Vlaanderen en Nederland hier het voortouw nemen, met een afspraak over een quasi automatische gelijkschakeling van hun diploma's. Dit is een grote vereenvoudiging voor de betrokken mensen."

Wie vandaag werk zoekt met een Nederlands diploma moet zijn toekomstige werkgever overtuigen dat dit diploma dezelfde lading dekt als het Vlaamse equivalent. Ook in omgekeerde richting, met een Vlaams diploma in Nederland werk zoeken, bestaat deze barrière. Je kan de gelijkwaardigheid ook laten vaststellen via een officiële aanvraag, maar dat veronderstelt een omslachtige procedure met veel papierwerk.

Voor een aantal diploma's levert deze procedure zelfs onoverkomelijke problemen op. Zo stelt Vlaanderen al geruime tijd dat het Nederlandse masterdiploma psychologie, behaald na 4 jaar, niet zomaar gelijkwaardig gesteld kan worden met een Vlaams diploma, waarvoor je 5 jaar moet studeren.

Hierrond is nu een akkoord bereikt. De Vlaamse regering maakt op korte termijn een besluit over de manier waarop in de toekomst de gelijkwaardigheid van bachelor, master en doctor wordt vastgesteld. Samen met de Nederlanders wordt vervolgens een lijst gemaakt van de gelijke of verwante opleidingen en graden, eventueel gedetailleerd tot op het niveau afstudeerrichting. Hieraan worden de kwalificaties gekoppeld. Deze lijst zal wellicht niet meteen alle graden dekken, maar zou op korte termijn toch voor het merendeel een houvast moeten bieden. De lijst zal ook geregeld bijgewerkt worden.

Ook de master psychologie zal op de lijst voorkomen. Het Nederlandse diploma psychologie wordt gelijkgesteld met het Vlaamse diploma arbeidspsychologie. Dat wil zeggen dat iemand met een Nederlands diploma meteen aan de slag kan in functies waarvoor een master arbeidspsychologie, een master psychologie of een master tout court gevraagd wordt. Voor het behalen van een master klinisch psychologie moet de betrokken master een schakelprogramma volgen, zoals ook een Vlaamse master arbeidspsychologie dat vandaag moet doen.

Daarnaast hebben Vandenbroucke en Plasterk een akkoord over het opstellen van een verdrag tussen Vlaanderen en Nederland. Dat moet leiden tot één gezamenlijke lijst van geaccrediteerde Nederlandse en Vlaamse opleidingen en graden. Zo ontstaat een rechtsgrond om Nederlandse graden automatisch te beschouwen als Vlaamse en vice versa.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Bieke Volcke, persmedewerkster kabinet Vandenbroucke Tel: 02 552 68 07
Gsm: 0477 77 64 30
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be