ABVAKABO FNV

Veertig miljoen voor extra scholing beschikbaar via BKK

Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) is `open voor publiek'! Via de website http://www.stichtingbkk.nl kunnen kinderopvangorganisaties vanaf 28 april 2009 een beroep doen op het opleidingsbudget van BKK. BKK ontvangt veertig miljoen euro subsidie van het ministerie van OCW om de komende vier jaar een impuls te geven aan de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang. Het grootste deel van dit geld gaat rechtstreeks naar extra scholing van pedagogisch medewerkers.

BKK is opgericht door vakbonden (ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en De Unie), ondernemersorganisaties (MOgroep Kinderopvang, de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang) en ouders (BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en Peuterspeelzalen).

Pedagogisch kader kindercentra

BKK heeft er voor gekozen om het Pedagogisch kader als rode draad te nemen voor alle activiteiten van BKK. Carla Bienemann, directeur BKK: `Het Pedagogisch kader is een uitstekend instrument om de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang te versterken. Het Pedagogisch kader laat kindercentra systematisch en structureel kijken naar de pedagogische kwaliteit en het pedagogisch handelen in de praktijk.' Binnenkort ontvangen alle kinderopvangorganisaties en alle locaties voor nul tot vier jaar een exemplaar van het Pedagogisch kader kindercentra 0-4. Een cadeautje! BKK heeft aan het Nederlands Jeugd Instituut en het SCO Kohnstamm Instituut opdracht verstrekt om het Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar te ontwikkelen.

Opleidingsbudget

Kinderopvangorganisaties kunnen bij BKK financiering aanvragen voor extra scholing bovenop hun reguliere scholingsbudget. Met deze extra scholing bieden ze hun pedagogisch medewerkers, leidinggevenden en een deel van hun staf opleidingen die gericht zijn op de versterking van het pedagogisch handelen. De scholing heeft een relatie met de thema's uit het Pedagogisch kader. Het BKK-scholingsplan heeft een looptijd van maximaal één jaar. Het jaar daarop kunnen organisaties een nieuwe aanvraag bij BKK indienen. Organisaties ontvangen in 2009 een vast bedrag per organisatie van EUR 1250,- en een bedrag van EUR 60,- voor alle medewerkers die onder de CAO kinderopvang vallen. Met dit bedrag kunnen organisaties opleidingen voor (een deel van) hun medewerkers financieren. Ook verletkosten kunnen hieruit betaald worden met een maximum van EUR 15,- per studiebelastinguur. Carla Bienemann: `BKK legt de lat hoog en streeft er naar dat álle kinderopvangorganisaties van de mogelijkheden van dit opleidingsbudget gebruik maken.'

BKK Lijst Opleidingen

Organisaties maken bij het opstellen van hun scholingsplan een keuze uit de BKK Lijst Opleidingen. De opleidingen op deze lijst hebben een relatie met de thema's die zijn benoemd vanuit het Pedagogisch kader. De BKK Lijst Opleidingen is nog niet volledig. Opleidingen kunnen zich aanmelden als zij aan de door BKK vastgestelde criteria voldoen.

Samenwerking beroepsonderwijs en werkveld

BKK investeert ook in de samenwerking tussen het beroepsonderwijs en de kinderopvangorganisaties. Dit is een vervolg op het project Kwaliteitsimpuls van MOgroep Kinderopvang, dat in 2008 werd afgerond. Bestaande regionale samenwerkingsverbanden worden versterkt en daar waar nog geen samenwerkingsverband is biedt BKK ondersteuning om het tot stand te brengen. Hiervoor stelt BKK per regio middelen beschikbaar.

Informatie

Meer informatie is te vinden op: http://www.stichtingBKK.nl.