Gemeente Almere

De G27 wordt de G32

28-04-2009

Almere als `Ortega-gemeente' betrokken bij grotestedenbeleid

Almere, Apeldoorn, Ede, Haarlemmermeer en Zoetermeer zijn uitermate gelukkig met de uitnodiging van G27 om toe te treden tot het samenwerkingsverband van grote steden.

Deze vijf 100.000+ gemeenten hebben allemaal een fase van explosieve groei gekend en worden hierdoor als New Towns getypeerd met hun eigen specifieke opgaven. Binnen het nieuwe stedenbeleid gaat het kabinet mede dankzij de motie-Ortega extra aandacht besteden aan het thema preventie en beheer. Samen met het Rijk wordt gewerkt aan een uitvoeringsagenda.

Bredere insteek
In het nieuwe stedenbeleid van het Rijk wordt vanaf 2010 voor een bredere insteek gekozen. New Towns staan ook op de agenda. De vijf New Towns treden gezamenlijk toe tot de G27. Dit wordt dan de G32. Het tijdstip van formele toetreding is gekoppeld aan de afronding van het traject met de vijf New Towns en het ministerie voor WWI. Binnen de nieuwe organisatie van de G32 blijft het New Town-thema een apart aandachtsveld.

Vraagstukken
De vijf New Towns willen samen met het Rijk preventieve oplossingen zoeken voor specifieke vraagstukken waarvoor zij zich gesteld zien. In de komende maanden werken de vijf gemeenten en VROM (WWI) aan een gezamenlijk traject om specifieke opgaven te verkennen en een uitvoeringsagenda op te stellen. Daarbij wordt naast preventie ook gezocht naar innovatieve maatregelen, pilots en experimenten. Dat is belangrijk omdat de steden de komende jaren aan de slag moeten om hun wijken uit de jaren zestig en zeventig (in het geval van Almere gaat het om wijken uit de jaren zeventig) sterk en aantrekkelijk te houden. Door meer preventief op te treden kunnen grootschalige ingrepen voorkomen worden. Ook de voorzieningen zoals winkels, onderwijs en stedelijke cultuur zijn hier en daar achtergebleven bij de bevolkingsontwikkeling en de positie van de gemeente in de regio.

Daarnaast krijgen de nieuwe steden te maken met grootstedelijke problemen op het terrein van leefbaarheid en veiligheid. Dit vraagt allemaal om noodzakelijke ingrepen om verdere gezonde groei te stimuleren en achteruitgang te voorkomen. Andere gemeenten met dezelfde grootschalige bouwopgaven kunnen uiteraard gebruik maken van de opgedane kennis in dit traject.