Stadsdeel Amsterdam Centrum


Intentieverklaring Brede School in Jordaan

28 april 2009

Op vrijdag 17 april 2009 heeft portefeuillehouder Wil Codrington samen met vertegenwoordigers van stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel, speeltuinvereniging Ons Genoegen, Huis van de Buurt Westelijke Binnenstad en kinderopvang IJsterk een intentieverklaring ondertekend. Terwijl aan de overkant van de straat hard gewerkt werd aan vier nieuwe klaslokalen, werd in het schoolgebouw op Elandsstraat 42 gebouwd aan de samenwerking.

Gezamenlijk vorm geven aan brede school
Met het ondertekenen van deze verklaring spreken alle betrokken partijen de intentie uit om gezamenlijk een brede school, zowel inhoudelijk als ruimtelijk, vorm te geven. Door het toenemend aantal tweeverdieners en eenoudergezinnen brengen kinderen steeds minder tijd thuis door en steeds meer binnen het publieke- en onderwijsdomein.

De ideale situatie voor werkende ouders is als zij s ochtends zorgeloos hun kroost naar school kunnen brengen en s avonds weer kunnen ophalen. In de tussentijd volgen kinderen onderwijs, is er opvang en krijgen ze gezonde voeding. Ook kunnen kinderen hun talenten ontwikkelen op verschillende talentgebieden zoals sport en cultuur. Ook zijn er mogelijkheden voor kinderen die extra zorg nodig hebben. Dit samenhangend aanbod van voorzieningen wordt een brede school genoemd.

Een burgerinitiatief in 2007 was aanleiding voor het ontwikkelen van een brede school in de Elandsstraat. De intentie om samen te werken krijgt inmiddels in praktijk al vorm. Op dit moment zijn de samenwerkingspartners bezig met het opstellen van een programma van eisen voor een multifunctioneel gebouw dat nieuw zal worden gebouwd op Elandsstraat 101.