Gemeente Lopik

De Utrechtse Waarden realiseert 26 projecten

Sinds de start in 2008 zijn onder de vlag van de gebiedscommissie De Utrechtse Waarden al 26 projecten opgestart en uitgevoerd ter waarde van ruim EUR 3,3 miljoen euro. Dat varieert van het handboek Linten in de Leegte, tot de uitkijktoren in Benschop, professionalisering van plattelandstoerisme en de pilot groen-blauwe diensten voor het stimuleren van bijvoorbeeld natuurvriendelijke oevers en boerenland­ wandelpaden door particulieren. Daarnaast is in 2008 een plan uitgewerkt voor een doorlopende wandelbinding van het Hollandse IJsselpad.

De gemeenten Montfoort, Oudewater, Lopik en IJsselstein, de provincie Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden vormen de gebiedscommissie De Utrechtse Waarden. In dit gebied werken ze samen met maatschappelijke organisaties om de sociaal-economische vitaliteit en de ruimtelijke, landschappelijke kwaliteit te versterken.

In 2009 gaat de gebiedscommissie verder met (helpen) uitwerken van uitvoeringsgerichte projecten. Voor versterking van de landbouw en natuurontwikkeling zal de gebiedscommissie dit jaar een plan van aanpak maken. De kavelruilcoördinator in de Linschoterwaard is reeds actief en kan ook als er behoefte is, ingezet worden in het hele gebied. Daarnaast verwacht de gebiedscommissie projecten over energie bij agrarische bedrijven, een uitwerking van kleine wandelingen, het opzetten van een landschapsfonds en herstel van diverse cultuurhistorische elementen.

Om beter op de hoogte te zijn van ideeën die leven in het gebied die bijdragen aan verbetering van de kwaliteit en leefbaarheid van het gebied, en te laten zien welke projecten zijn gerealiseerd, organiseert de gebiedscommissie op vrijdag 12 juni 2009 `'UW plattelandsmarkt''. Vanaf 17.00 uur start `'UW plattelandsmarkt'' in museum De Wielewaal in Willige Langerak (gemeente Lopik). Belangstellenden voor projecten, subsidie- en
samenwerkingsmogelijkheden zijn van harte welkom. Kijk voor meer informatie op www.utrechtsewaarden.nl