FNV


28-4-2009

FNV: meer doden door trage registratie gevaarlijke stoffen

De FNV en haar Europese koepel ETUC zijn ernstig bezorgd over de trage invulling van het Europese beleidsprogramma REACH dat o.a. de registratie van zeer gevaarlijke stoffen inhoudt. Van de 2000 meest gevaarlijk stoffen zijn er nog maar 15 aangewezen voor registratie. Dat maakt FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld wereldkundig bij de onthulling van een gedenkteken bij het FNV-hoofdkantoor ter gelegenheid van Workers' Memorial Day.

Registratie is belangrijk, want daarmee moeten producenten van deze stoffen ook de gevaren en te nemen maatregelen tijdens gebruik aangeven. Dat betekent echter volgens Hartveld dat als er in het huidige tempo wordt doorgegaan, de registratie van gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen pas over 100 jaar (!) is voltooid. "En al die tijd kan allerlei vuiligheid veel te gemakkelijk gebruikt worden. Met onnodig veel extra doden en geboorteafwijkingen in de nabije toekomst." Hartveld riep het kabinet op haar invloed in Brussel aan te wenden om vaart te zetten achter REACH.

Onthulling gedenkteken Hartveld onthult begin van de middag ter nagedachtenis aan mensen die door hun werk zijn overleden een blijvend gedenkteken aan de voet van `De Granieten Werker', het 7000 kilo wegende beeld voor de ingang van de FNV. Het gaat om een in de betonnen funderingsplaat gebeiteld gedicht van de dichteres Anne-Margot van Eijck uit Leiden:

Ik heb geen naam meer Maar ik weet nog die dag Dat we werkten, lachten

Nu rust ik achter wolkenflarden En zie op hen toe

Meer informatie Speech Leo Hartveld Nieuwsbericht 'FNV herdenkt dode werknemers met onthulling gedenkteken'