Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk ondersteunt haalbaarheidsstudies in opkomende markten

28 april 2009 | nieuwsbericht | Kredietcrisis

In verband met de economische crisis heropent staatssecretaris Heemskerk tijdelijk de regeling voor ondersteuning van haalbaarheidsstudies in opkomende markten. Bedrijven worden met de regeling financieel ondersteund bij haalbaarheidsstudies in die landen. Het kan daarbij gaan om zowel export als economische samenwerking.

"Het is gelet op de crisis en vanwege het belang van opkomende markten op de lange termijn juist nu extra belangrijk om ons gezicht te laten zien in opkomende markten. Ik wil bedrijven daarom extra mogelijkheden geven om te onderzoeken hoe zij in opkomende markten hun producten en investeringen kunnen positioneren. Want uiteindelijk blijft de internationale handel de motor van het Nederlandse bedrijfsleven. Door de teruggang van de Nederlandse handel met meer dan 10% verdient het bedrijfsleven juist ook op dit vlak een extra steun in de rug," aldus Heemskerk.

Heemskerk kan in 2009 voor maximaal 3 miljoen subsidie verlenen. In 2010 is een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar. Gezien ervaringen uit het verleden kan hiermee mogelijk tot 100 miljoen euro aan export voor het Nederlandse bedrijfsleven worden gerealiseerd. Ondersteuning voor haalbaarheidsstudies was tot en met 2008 mogelijk in het kader van het Programma Economische Samenwerking Projecten (PESP). Dit programma werd beëindigd in verband met de hervorming van de verschillende regelingen van het ministerie van Economische Zaken. Vanwege de crisis kunnen nu in 2009 en 2010 toch weer haalbaarheidsstudies worden ondersteund.

Meer informatie:

Aanvragen voor haalbaarheidsstudies kunnen worden aangevraagd door (samenwerkingsverbanden van) Nederlandse bedrijven. Deze aanvragen kunnen in 2009 en 2010 worden ingediend bij de EVD. Zie www.evd.nl voor meer info.
Voor vragen van de pers: Ruud Stevens, woordvoerder staatssecretaris Heemskerk, 06-461 52 406, r.p.stevens@minez.nl