Gemeente Lingewaard


Ruim 70 vrijwillige buurtbemiddelaars hebben zaterdag 18 april 2009 deelgenomen aan de eerste regionale vrijwilligersdag speciaal voor buurtbemiddelaars van de gemeentes: Arnhem, Barneveld, Ede, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Veenendaal, Westervoort, Wageningen, Wijchen en Zevenaar.

Loco-burgemeester van Wageningen, mevrouw Stella Efdé, heette de bemiddelaars uit de regio welkom in de Stad der Bevrijding en sprak haar waardering uit voor hun inzet.

Het programma was speciaal afgestemd op het publiek van de dag. Mary van der Linden (coördinator Veenendaal): Voor de buurtbemiddelaars is het erg leuk om collegas uit de regio te ontmoeten. Het uitwisselen van ervaringen, het delen van de successen geeft zon dag een extra dimensie. Daarnaast werden er allerlei workshops aangeboden. De vrijwilligers gingen weer met extra bagage naar huis.

Volgens Gabrielle Langhout (coördinator Overbetuwe en Lingewaard) kun je een buurtbemiddelaar niet typeren. Het belangrijkste is namelijk dat iedereen zichzelf blijft. Petra Thissen (coördinator Arnhem en de Liemers) voegt toe dat deze vrijwilligers van nature ontzettend goed kunnen luisteren. Zij zijn in staat om de ruziënde buren het vertrouwen te geven dat, hoe onwaarschijnlijk dat soms ook lijkt, er toch nog een kans bestaat om er met elkaar uit te komen.

Buurtbemiddeling is een gratis voorziening voor alle bewoners van de deelnemende gemeenten. Buurtbemiddelaars werken in tweetallen. Zij zijn neutraal en geven geen oordeel. Zij bezoeken eerst beide buren om kennis te maken en beide kanten van het verhaal te beluisteren.

Het bemiddelingsgesprek vindt plaats op een neutrale plek: een buurthuis bijvoorbeeld. Onder het genot van een kopje koffie of thee gaan de conflicterende buren met elkaar in gesprek.

De buurtbemiddelaars leiden dit gesprek en helpen de buren om begrip voor elkaars situatie te krijgen en tot constructieve oplossingen te komen die voor beide partijen goed voelen.

Meer informatie
Op de website www.buurtbemiddelinglingewaard.nl en www.buurtbemiddelingoverbetuwe.nl staat meer informatie over het project. Heeft u nog vragen of wilt u buurtbemiddeling inschakelen, dan kunt u contact opnemen met de coördinator buurtbemiddeling Gabrielle Langhout, telefoon: 024-3232751. U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00 uur bellen of een email sturen naar: buurtbemiddeling@nim.nl. U ontvangt altijd zo spoedig mogelijk een bericht terug.
Buurtbemiddeling