Landelijk Aktie Komitee Scholieren

De LAKS-Monitor van start

Leerlingen zijn de beste ervaringsdeskundigen als het gaat om onderwijs, vooral op hun eigen school. Toch wordt er lang niet altijd om hun mening gevraagd. Met de LAKS-Monitor wil het LAKS hier verandering in brengen.

Het LAKS is bekend geworden door de Eindexamenklachtenlijn en het klachten- en informatiecentrum. In de examenperiode, maar ook de rest van het jaar kunnen scholieren hier terecht met hun klachten en vragen. Je zou kunnen zeggen dat het LAKS in dit jubileumjaar ondertussen wel weet wat scholieren belangrijk vinden en wat er goed en minder goed gaat met het onderwijs in Nederland. Niet alle leerlingen weten de weg naar onze website en telefoonlijnen te vinden. Scholieren die ons nog niet kennen, te verlegen zijn om contact met ons op te nemen of die juist heel tevreden zijn, horen wij natuurlijk niet klagen. Wat vinden scholieren van hun onderwijs en hun school? Het LAKS vindt dat het tijd is voor een wetenschappelijk tevredenheidsonderzoek, daarom lanceren wij nu de LAKS-Monitor.

Onderwijs is een veelbesproken onderwerp dat verschillende groepen mensen aangaat. Van scholieren tot ouders en van bedrijven tot en met de regering. Want onderwijs bepaalt hoe jongeren opgeleid worden en waar zij in de toekomst terecht komen op de arbeidsmarkt. Er wordt elk jaar opnieuw gediscussieerd over de beste manier om onderwijs aan te passen en te verbeteren. De laatste jaren zijn er onder heel wat gemopper verschillende onderwijsvernieuwingen doorgevoerd. Daarbij is zelden naar de mening van de scholier gevraagd. Dit terwijl scholieren juist de beste ervaringsdeskundigen zijn op dit gebied!

De LAKS-Monitor zal hier verandering in brengen. Door middel van een digitale enquête zullen scholieren aangeven hoe tevreden ze zijn over verschillende onderwerpen die voor een school van belang zijn. Van wat je vindt van de lessen en van de docenten tot en met de sfeer en veiligheid op je school. De enquête is in samenwerking met scholieren tot stand gekomen. Zie voor een voorbeeld van de vragen en meer informatie op www.laks-monitor.nl. Alle scholen in Nederland zijn gevraagd om aan de LAKS-Monitor deel te nemen. Schoolbesturen kunnen zich aanmelden tot 1 juni 2009. Dit kan via de website www.laks-monitor.nl. De enquêtes worden afgenomen in de periode van oktober tot december 2009.

De uitkomst van de enquête zal een nauwkeurig beeld geven van wat goed gaat en wat verbeterd kan worden op een school. De landelijke uitkomsten kunnen worden bekeken op de website en zullen te vergelijken zijn ten opzichte van de eigen school of het gemiddelde in de regio. Ook krijgt elke school een landelijk rapport toegestuurd en krijgen scholieren het rapport van hun school via e-mail. Boven alles is de LAKS-Monitor hét middel voor scholen om verantwoording af te leggen naar ouders en leerlingen. Aan de hand van verbeterpunten kunnen leerlingenraden tot en met schoolbesturen hun school en onderwijs verbeteren.

De LAKS-Monitor wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en uitgevoerd door het onderzoeksbureau ResearchNed. ResearchNed werkt ook aan ODIN, het grote tevredenheidsonderzoek in het mbo van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs. Het ODIN-onderzoek wordt om de twee jaar uitgevoerd. Dit is inmiddels als vijf keer gedaan. Ruim 135.000 mbo-studenten doen hieraan mee. Doordat het onderzoek elke twee jaar wordt gedaan kunnen mbo-scholen zien of ze zijn verbeterd. De LAKS-Monitor zal dit mogelijk maken voor het voortgezet onderwijs.