Gemeente Lingewaal


Inzamelingsactie van boerenbanden in 9 provincies van start banden

In 2009 wordt er een inzamelingsactie gehouden door RecyBEM B.V. en Projecten LTO Noord: De inzamelingsactie van boerenbanden in 9 provincies, waaronder Gelderland en dus ook in de gemeente Lingewaal.

In 2009 wordt er een inzamelingsactie gehouden door RecyBEM B.V. en Projecten LTO Noord: De inzamelingsactie van boerenbanden in 9 provincies, waaronder Gelderland en dus ook in de gemeente Lingewaal. Door de collectieve benadering en de grootschaligheid van de inzamelingsactie kunnen agrarische bedrijven op een milieuvriendelijke en relatief goedkope wijze hun voorraad banden laten opruimen. Alle ingezamelde banden worden verwerkt tot granulaat, dat als grondstof dient voor toepassing in nieuwe rubber producten, zoals koematten en veiligheidstegels op kinderspeelplaatsen.

Voor de inzamelingsactie is de website www.boerenbanden.nl gelanceerd. Op deze site staat ook het aanmeldingsformulier en de deelnamevoorwaarden. Agrariërs kunnen zich via het aanmeldingsformulier vanaf heden tot 31 oktober 2009 aanmelden en kunnen met behulp van de prijslijst zelf de kosten berekenen. De daadwerkelijke inzameling vindt plaats in het najaar van 2009. De projectcoördinatie vindt plaats door Projecten LTO Noord. RecyBEM B.V. heeft de BEM-gecertificeerde inzamelaar Van Gansewinkel geselecteerd om de boerenbanden in te zamelen. Voor meer informatie omtrent het project kunt u contact opnemen met Daphne Quinten van Projecten LTO Noord, telefoon 088 - 888 66 77 of kijk op de website www.boerenbanden.nl

Waarom een inzamelingsactie banden?

Vandaag de dag maken veel agrariërs gebruik van plastic wikkels waardoor er minder autobanden nodig zijn om de kuilen af te dekken. Ook na bedrijfsbeëindiging blijven autobanden vaak op het erf liggen. De autobanden zijn een sta in de weg, ontsieren het fraaie landschap en belasten het milieu. Om de opruiming te stimuleren is een collectieve inzamelingsactie opgezet. Door de collectieve benadering kunnen overtollige (auto)banden op een milieuvriendelijke en relatief goedkope wijze worden opgeruimd.

Doelstelling van de actie

Doel van het project is zoveel mogelijk overtollige oude banden in te zamelen bij agrarische bedrijven in negen provincies. Voor inzameling en verwerking van de banden worden gecertificeerde bedrijven ingeschakeld, waarmee een prijstechnische gunstige inzameling van banden op efficiënte wijze wordt gecombineerd.

Voor wie is de actie bedoeld?

Alle agrarische bedrijven in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland kunnen aan de actie deelnemen, zowel leden als niet-leden van LTO Noord.

Welke banden kunnen worden ingezameld?

De volgende banden worden ingezameld: autobanden, wagenbanden, truckbanden, tractorbanden, loader- en vliegtuigbanden. De banden kunnen met en zonder velg worden ingeleverd.

Welk bedrijf komt de banden ophalen en wat gebeurt er daarna mee?

RecyBEM B.V. heeft Van Gansewinkel, een gecertificeerd inzamelingsbedrijf, geselecteerd om de oude banden in te zamelen. Na inzameling worden de banden afgevoerd naar een eveneens gecertificeerd verwerkingsbedrijf, waar ze op milieuverantwoorde wijze worden verwerkt. De ingezamelde banden worden voor 100% herverwerkt. Het granulaat dat resteert na het verwerkingsproces wordt als grondstof toegepast in nieuwe rubber producten.

Voor overige informatie en de kosten voor het verwijderen van de banden verwijzen wij u naar de site www.boerenbanden.nl.

Inzamelen oude banden. We rekenen op uw deelname voor ons, voor u en een schoner milieu!