Gemeente Ede

Nummer 075 / Ede, 28 april 2009

Tussenevaluatie cameratoezicht in uitgaansgebied Ede: Alleen nog beweegbare camera's op Museumplein

Het cameratoezicht in de binnenstad van Ede wordt verbeterd. Alle huidige camera's worden nog dit jaar vervangen. Nu nog gaat het om een mix van statische en beweegbare camera's. Hiervoor in de plaats komen vijftien beweegbare camera's, die ervoor zorgen dat de kwaliteit van de beelden verbetert. Dat blijkt uit de `Tussenevaluatie cameratoezicht uitgaansgebied Ede-Centrum'.

Vanwege de waardevolle bijdrage van cameratoezicht aan het voorkomen van delicten en het opsporen van daders van onder meer geweldsdelicten beveelt het Edese college van burgemeester en wethouders in de evaluatie aan het cameratoezicht in het uitgaansgebied (Museumplein en directe omgeving) voort te zetten tot 1 februari 2011. Dan is er weer een evaluatie.

Evalueren
Ede maakt sinds eind 1998 gebruik van camera's om toezicht te houden in het uitgaansgebied. In 2000 en 2006 is het cameratoezicht geëvalueerd. Begin 2007 heeft de gemeenteraad besloten camerabewaking te continueren. Toen is ook gezegd na twee jaar een tussenevaluatie te doen. Deze heeft het college van B en W nu vastgesteld. De raadscommissie Algemene Zaken & Middelen bespreekt de evaluatie op 11 mei 2009.

Resultaten cameratoezicht
Sinds de invoering van cameratoezicht is het aantal incidenten van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen, vernieling/vandalisme en geweld, bedreiging en mishandeling in het uitgaansgebied van Ede Centrum aanzienlijk afgenomen, terwijl dit in de rest van Ede-stad gelijk gebleven is.

Het aantal geweldsincidenten in het cameragebied ligt in 2008 op vrijwel hetzelfde niveau als in 1998. Het aantal ernstige geweldsincidenten ligt iets lager dan in 1998. In overeenstemming met resultaten uit landelijk (en internationaal) onderzoek zijn er geen aanwijzingen dat cameratoezicht leidt tot het voorkómen van geweldsincidenten. De kans om daders te pakken is met cameratoezicht veel groter.

De veiligheidsbeleving van inwoners van Ede Centrum/Ede-Oost is sterk verbeterd sinds 1997, zo blijkt uit onderzoek.


---