Gemeente Overbetuwe


Samen aan de slag met de Koninginnebuurt

---

De gemeente is al enige tijd, samen met politie, STUW, ROC Rijn IJssel en Vivare, bezig met het verbeteren van de leefbaarheid van de Koninginnebuurt in Elst. De verschillende partijen willen hun samenwerking nu nog meer versterken door integraal aan de slag te gaan als projectgroep Koninginnebuurt. De eerste stap was een onderzoek naar de buurt. Inmiddels ligt er een plan van aanpak en is er een projectleider benoemd.

Onderzoek

Conclusie uit het onderzoek is dat de Koninginnebuurt een kwetsbare buurt is. Het gaat dan niet alleen om de buitenkant van de wijk zoals de staat van de huizen, of het bijhouden van de tuinen. Het gaat met name om de âbinnenkantâ. In de Koninginnebuurt is het percentage werklozen en laagopgeleiden hoger dan in andere buurten in Overbetuwe. Daarnaast zijn, volgens het onderzoek, de bewoners, net als in de rest van Nederland, steeds meer op zichzelf gericht. Dit maakt de buurt extra kwetsbaar en heeft invloed op de leefbaarheid.

Aanbevelingen

Uit het onderzoek komen een aantal aanbevelingen om de leefbaarheid te verbeteren. De projectgroep Koninginnebuurt is aan de slag met deze aanbevelingen. Ze gaat in ieder geval door met de bestaande activiteiten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld speciale opleidingstrajecten, het bevorderen van werkgelegenheid, opruimdagen, buurtbemiddeling en de interviewrondes door STUW. De samenhang tussen deze acties kan nog wel beter. Een andere aanbeveling is de onderzoek naar een mogelijk buurtcentrum. De gemeente is hier op dit moment mee bezig.

Samen met de bewoners

De projectgroep gaat samen met de bewoners aan de slag om de buurt aan te pakken. Op 22 april vond er al een de bewonersavond plaats, georganiseerd door de Leefbaarheidgroep Koninginnebuurt. Tijdens deze avond konden bewoners zelf aangeven welke onderwerpen zij belangrijk vonden voor de Koninginnebuurt (zie foto). Ter plekke werden suggesties gedaan en afspraken gemaakt met de verschillende partijen en de bewoners. Een nuttige avond die zeker voor herhaling vatbaar is.