Senternovem

28-04-2009 | Extra geld voor lokaal klimaatbeleid

Milieuminister Jacqueline Cramer maakte tijdens haar bezoek aan een aantal duurzame initiatieven in Eindhoven en Helmond vandaag bekend dat er een bedrag van EUR 12 miljoen extra beschikbaar wordt gesteld aan het Gemeentefonds en het Provinciefonds voor de stimulering van gemeentelijke en provinciale klimaatinitiatieven.

De eerder beschikbaar gestelde middelen van EUR 35 miljoen zijn inmiddels uitgeput. Ruim 300 gemeenten en alle provincies hebben een aanvraag ingediend. Dat is een positief signaal. Het geeft aan dat de betrokkenheid van gemeenten en provincies bij de reductie van broeikasgassen groot is. Bovendien geven zij op dit punt op goede wijze uitvoering aan de met de VNG en het IPO gesloten convenanten in het kader van het klimaatbeleid.

Conform de eerder gehanteerde verdeling wordt EUR 1,2 miljoen beschikbaar gesteld aan de provincies, en EUR 10,8 miljoen aan gemeenten. Met deze extra beschikbare middelen wordt een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de kabinetsdoelstellingen met betrekking tot het werkprogramma "Schoon en Zuinig", te weten: 2% energiebesparing per jaar, 20% duurzame energie in 2020 en een 30% reductie van broeikasgassen in 2020. In de loop van de week wordt de extra regelingen via de circulaire door het ministerie van VROM verstuurd.

Meer informatie op www.senternovem.nl/rgo