Deelgemeente Hoogvliet Rotterdam

Veiligheid en leefbaarheid in Hoogvliet

Het cijfer voor Hoogvliet in de Veiligheidsindex is net bekend en het onderzoek naar Hoogvliets leefbaarheid is in volle gang. Tijd om aan projectleider Veiligheid bij de deelgemeente, Herman Broers te vragen hoe Hoogvliet er voor staat.

De Veiligheidsindex bestaat uit zowel harde cijfers als uit het veiligheidsgevoel van de burgers. Hoe heeft Hoogvliet het dit keer gedaan?

Het cijfer is nu een 8,1. Om te beoordelen of dat goed is, moet je twee dingen weten. Toen de veiligheidsindex voor het eerst werd gehouden in 2002 scoorde Hoogvliet een 4,3 Hoogvliet heeft dus een enorme ontwikkeling ten goede doorgemaakt. Maar de vorige keer scoorde Hoogvliet een 8,7. Het cijfer is dus iets teruggelopen.

Wat vindt u daarvan?

Ik ben nog steeds erg blij met deze 8,1. De harde cijfers over misdaad en overlast in Hoogvliet zijn bovendien niet veranderd. De daling komt dus door het veiligheidsgevoel van de burgers. Dat vind ik natuurlijk jammer. Ik wil van de bewoners echt horen wat er aan de hand is en wat we eraan kunnen doen, want ik wil die halve punt de volgende keer terugveroveren!

Leefbaarheidsmonitor

Dan is er nog de Leefbaarheidsmonitor, een onderzoek speciaal voor Hoogvliet. Vorige keer was dat een 7. Wat verwacht u deze keer?

In mei krijgen we de ruwe cijfers te zien, die per wijk verschillend zullen zijn. In wijken waar de uitverhuizingen, de sloop en de nieuwbouw in volle gang zijn, staat de leefbaarheid onvermijdelijk onder druk. Als een nieuwe wijk voor het eerst bewoond wordt, is het nog even wachten op de sociale samenhang. Dat moet groeien en pas dan heb je weer een mooi cijfer voor de leefbaarheid. Van spookwijk naar droomwijk moet óók tussen de oren plaatsvinden Wat dat betreft ben ik heel nieuwsgierig naar bijvoorbeeld Hofeiland, dat twee jaar geleden net werd opgeleverd. Is daar nu een echt buurtje ontstaan? En hoe zit het in Nieuw Engeland: twee jaar geleden zag je daar al een stijging, heeft die doorgezet? We weten het in mei. En daarna bespreken we ook de leefbaarheid met de bewoners.