Deelgemeente Hoogvliet Rotterdam

Hoogvliet beleeft primeur Lagerhuisdebat gemeenteraadsverkiezing

U heeft het kunnen lezen in de vorige nieuwsbrief. Op 20 april hebben de Hoogvlietse politiek en de Kamer van Koophandel Rotterdam een Lagerhuisdebat gevoerd tussen Hoogvlietse ondernemers en politici. De inzet van het debat is het verkiezingsprogramma van de verschillende Hoogvlietse politieke partijen.

Zowel de ondernemers als de politiek waren breed vertegenwoordigd. Raadsleden en leden van de partijen die het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezing op 3 maart 2010 schrijven, kregen zo de kans de wensen van de ondernemers te inventariseren. Gijs Weenink van de Debatacademie leidde het debat op professionele wijze. De voorzitter van het dagelijks bestuur van de deelgemeente, Kees van Pelt, nam ook actief deel.

Aan de hand van prikkelende stellingen gingen ondernemers en politici volgens de regels van het Engelse Lagerhuis het debat aan. De voor- en tegenstanders vormden twee kampen, waarbij men gedurende het debat ook kon overlopen. Instemming en afkeuring werden net als in Engeland luid beloond met hear, hear of boooeeeh.

De aanwezigen waren unaniem van mening dat er nog veel kansen blijven liggen om het potentieel voor de arbeidsmarkt te benutten. Hierdoor blijven te veel mensen werkloos thuis zitten. En dat terwijl er nog steeds ondernemers zijn die om medewerkers zitten te springen. Dit punt zal zeer waarschijnlijk ook in de verkiezingsprogramma´s aandacht krijgen.

Over de laatste stelling dat er meer ondernemers in de politiek moeten komen, was ook vrijwel iedereen het met elkaar eens. Zelfs de politici gaven aan dat zij behoefte hebben aan een fris geluid van een ondernemer in de deelraad. Op de vraag wie van de ondernemers dan ook lid wordt van een politieke partij werd daarentegen iets minder duidelijk gereageerd. Kennelijk is hier nog een schone taak voor de politieke partijen weggelegd. Verschillende politici gaven aan dat nieuwe leden bij hen van harte welkom zijn.

De Kamer van Koophandel Rotterdam zal de uitkomsten van het debat samenvatten in een verkiezingsmanifest dat als geheugensteuntje aan de schrijvers van de verkiezingsprogramma´s wordt overhandigd. Dit staat niet op zichzelf. Naast Hoogvliet worden dergelijke acties bij ca. 55 (deel)gemeenten in het verzorgingsgebied van de Kamer van Koophandel Rotterdam uitgevoerd richting zo´n 360 politieke partijen.