Leontine Borsato met Cordaid Memisa in actie tegen moedersterfte

28/04/2009 15:20

Cordaid

Leontine Borsato is het gezicht van de mei-campagne I LOVE MAMA van Cordaid Memisa tegen moedersterfte. Als ambassadrice vraagt zij aandacht voor het opleiden van verloskundigen. Onlangs reisde zij voor Cordaid Memisa wederom naar Sierra Leone om projecten voor moeder- en kindzorg te bezoeken. Sierra Leone geldt als een van de armste landen ter wereld en kent een dramatisch hoge moedersterfte: één op de acht vrouwen overleeft de zwangerschap niet.

Eén van de oorzaken van de hoge moedersterfte is het tekort aan medisch personeel. In Sierra Leone werken maar 100 verloskundigen. Dat betekent één verloskundige voor 15.000 vrouwen!

Leontine Borsato zet zich in voor de bouw van een school voor verloskundigen in Makeni, in de noordelijke provincie van Sierra Leone. Cordaid Memisa financiert de bouw van de school en een deel van de opleidingen. De school moet plaats bieden aan 300 studenten. Het is de bedoeling dat deze zomer al 50 leerlingen met hun opleiding kunnen starten en 18 maanden later al bevallingen op het platteland kunnen begeleiden. De leerlingen worden geselecteerd uit dertien verschillende districten en keren na de opleiding terug naar hun eigen district. Als zij daar 5 jaar hebben gewerkt, krijgen zijn hun diploma. Zo zullen alle districten profiteren van de nieuwe stroom verloskundigen.

"De geboorte van je kind hoort de mooiste gebeurtenis te zijn, niet de gruwelijkste", aldus Leontine Borsato. "Je krijgt echt hoop als je ziet wat er met de hulp van Cordaid Memisa wordt verbeterd".

Op dit moment heeft Sierra Leone maar één school waar jaarlijks 25 verloskundigen worden opgeleid. Dat is lang niet genoeg. Om structureel de moedersterfte terug te dringen zijn veel meer verloskundigen nodig. Naast het financieren van de school en een deel van de opleiding verstrekt

Cordaid Memisa medicijnen en medische hulpmiddelen, waar een groot tekort aan is.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.cordaidmemisa.nl