Nederland zegt: Prins Willem Alexander is er klaar voor

28/04/2009 15:37

Tangram Advies & Onderzoek

Prins Willem Alexander is klaar voor het koningsschap volgens 70% van de Nederlanders. Dit blijkt uit het koninginnedag onderzoek onder 600 nederlanders dat TAngram Advies & Onderzoek afgelopen weekend uitvoerde.

Uit het onderzoek blijkt verder:

Koninginnedag vooral een gezellig volksfeest.

Koninginnedag is en blijft het Nationale Volksfeest waar vrijwel alle Nederlanders iets bij voelen. Voor slechts 12% betekent het niets. De meeste mensen vinden het vooral een leuk volksfeest (64%). Een kwart ziet het onder andere als een leuke vorm van vaderlandsliefde en voor 20% is het onder andere een eerbetoon aan de koningin. Opmerkelijk is dat slechts 11% het een commerciële bedoening vindt

Zo'n driekwart doet aan Koninginnedag, variërend van het bezoeken van de vrijmarkt, naar het tv-verslag van het bezoek van de koningin kijken tot iets met de kinderen doen. Eén op de tien Nederlanders maakt Koninginnedag helemaal niet mee omdat ze dan op vakantie zijn.

'vlaggen' redelijk populair.

37% hangt de vlag uit en 22% wil het wel maar heeft geen vlag. 42% heeft geen plannen om te vlaggen.

Vrijmarkt meer bezoekers dan verkopers.

36% gaat naar de vrijmarkt om spullen te bekijken of kopen van de 6% Nederlanders die met spulletjes op de vrijmarkt gaan staan. Overigens zegt 40% van de verkopers dat de crises wel enige invloed heeft op het besluit op de vrijmarkt te gaan staan.

Koninginnedag hoort op 30 april

Koninginnedag is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met de laatste dag van april, 47% vindt dat uit traditie 30 april de dag is voor ons nationale volksfeest. Een klein gedeelte (16%) lijkt het verplaatsen van Koninginnedag naar de verjaardag van Willem Alexander een mooi eerbetoon aan onze toekomstige koning. Vier op de tien maakt het niets uit.

Ook de naam is traditie

De kroning van Willem Alexander is voor 44% geen reden om de naam Koninginnedag te veranderen. Voor 35% mag Koninginnedag voortan Oranjedag heten en 13% vindt Koningendag passend als Willem Alexander de troon bestijgt.

Bijna driekwart vindt dat Willem Alexander klaar is voor het koningsschap.

Voor 70% van de Nederlanders is het duidelijk dat prins Willem Alexander klaar is voor het Koningsschap. 16% twijfelt licht en 3% vindt dat hij er niet klaar voor is.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.tangramonderzoek.nl