Investeren in kwaliteit en flexibiliteit kinderopvang

28/04/2009 15:46

Taskforce DeeltijdPlus

Taskforce DeeltijdPlus: investeren in kwaliteit en flexibiliteit kinderopvang

De Taskforce DeeltijdPlus kan zich vinden in het plan van staatssecretaris Dijksma om de vergoeding aan opa's en oma's voor het oppassen op hun kleinkinderen in te trekken. Ook is de Taskforce het met Dijksma eens dat investeringen in de kwaliteit en flexibiliteit van kinderopvang noodzakelijk zijn. Consistent en helder beleid zijn echter ook noodzakelijk. Steeds wijzigende plannen over bijvoorbeeld de maximale uurtarieven voor gastouderopvang zorgen voor onrust bij ouders en ondernemers in de kinderopvangbranche.

De afspraken om kinderopvang door opa's en oma's niet meer te vergoeden kunnen rekenen op steun van de Taskforce. "Investeren in kinderopvang moet wat ons betreft bijdragen aan een grotere arbeidsparticipatie", aldus Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus. "De opvang door opa's en oma's doet dat niet. Geld is vrijwel nooit doorslaggevend voor grootouders die oppassen. Ouders zijn dan ook niet méér gaan werken sinds de vergoeding voor opa's en oma's mogelijk werd."

Flexibiliteit

Blijven investeren in flexibele kinderopvang is van groot belang. Dit kan volgens de Taskforce bijdragen aan een grotere arbeidsparticipatie. "Er blijkt een grote behoefte aan kleinschalige en persoonlijke opvang door bijvoorbeeld gastouders. Zij bieden de flexibele opvang die veel gezinnen nodig hebben: flexibele dagen, flexibele tijden." Ouders kunnen binnenkort ook kinderopvangtoeslag aanvragen voor professionele opvang aan huis. Dit is een goede eerste stap. De Taskforce roept de staatsecretaris en ondernemers in de kinderopvang op om ook bij kinderdagverblijven en voor- en naschoolse opvang te onderzoeken hoe de flexibiliteit van bijvoorbeeld de openingstijden kan worden vergroot.

Kwaliteit

"Een algemeen gedeeld signaal is dat de afgelopen jaren de kwaliteit van de kinderopvang is gedaald. Dit wordt mede veroorzaakt door de snelle groei van de kinderopvang: er is onvoldoende gekwalificeerd personeel. Investeren in die kwaliteit is absoluut noodzakelijk. Kinderopvang moet een volwaardig alternatief zijn voor ouders", aldus Pia Dijkstra. "Kwaliteitseisen aan kinderdagverblijven, gastouderbureaus en gastouders zijn belangrijk, daar mogen we geen concessies aan doen. Ik wil er dan ook voor pleiten dat de nieuwe kwaliteitseisen voor gastouderbureaus en gastouders zo snel mogelijk concreet worden. Die eisen moeten bovendien ook gecontroleerd kunnen worden."

Duidelijk en consistent

Ouders hebben behoefte aan duidelijkheid en consistentie om thuis en op hun werk goede afspraken te maken over de verdeling van werk en zorgtaken. Vanuit het perspectief van de Taskforce is het wenselijk dat een totaalvisie op de combinatie van kinderopvang, werken en zorgen tot stand komt. Dit is de uitdaging voor overheid en de betrokken maatschappelijke partijen."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.taskforce-deeltijdplus.nl