CDA

Blanksma: AFM gaat buiten haar boekje met hypotheekadvies

De wens van de AFM om tophypotheken te verbieden raken kant noch wal. Ze is ondoordacht en onwenselijk. De toezichthouder zou zich verre moeten houden van het zaaien van onrust door dit soort uitspraken. Dat zei CDA-kamerlid Elly Blanksma in een reactie op het AFM advies dat deze week voor veel onrust zorgde.

De Kamer hield er donderdag een spoeddebat over. De AFM kwam met het advies nadat ze geconstateerd had dat veel banken zich niet houden aan gedragscode voor hypotheekverstrekking die ze met elkaar hebben afgesproken.

Blanksma: âOok het CDA staat voor een verantwoorde financiering van hypotheken. Onnodig en onverantwoord geld lenen aan mensen die het niet terug kunnen betalen moet hard tegengegaan worden, maar de maatregelen die de AFM voorstelt, draaien de woningmarkt de nek om. Er moet gewoon gehandhaafd worden op de gedragscode!â

Het Kamerlid diende samen met coalitiepartners PvdA een motie in die de regering verzoekt om afstand te nemen van de uitspraken van de AFM, en om met een integraal plan van aanpak te komen om overkreditering aan te pakken. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met belangen van starters en doorstromers op de woningmarkt. âWij hebben behoefte aan een toezichthouder die haar taak als waakhond prudent toepast. Een waakhond die zorgt voor rust en stabiliteit. De regering moet de AFM daarop aansprekenâ, aldus Blanksma.

---