Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Zinvolle ontmoeting weerbranche op KNMI-dag
28 april 2009 - Meer weerinformatie op lokaal niveau. Specifieke klimaatdata voor windturbines. Nauwkeurige weersverwachting voor de zeer korte termijn. De KNMI-conferentie van afgelopen voorjaar heeft een aardig wensenlijstje van weeraanbieders- en gebruikers blootgelegd.
Debat tijdens KNMI-dag

Hoe meer mogelijkheden de meteorologie biedt, hoe groter de vraag wordt, blijkt tijdens de lezingen en het afsluitende debat op de KNMI-dag 1 april jl. Uiteraard weten alle partijen in de weer- en klimaatbranche dat meteorologische data voor tal van zaken belangrijk zijn. Maar tijdens deze conferentiedag dringt het besef door dat deze informatie nog beter gestroomlijnd en gespecificeerd kan worden. Vragers en aanbieders van weer-en klimaatdata moeten nauwkeuriger op elkaar afgestemd zijn en weten wat de ander te bieden heeft en de ander te wensen.

Sneller, gedetailleerder
Dit geldt zeker voor nieuwe - en groeiend aantal - vragers van weer-en klimaatproducten. Zoals Ecofys. Onderzoeker Jan Coelingh van dit adviesbureau voor energiebesparing, duurzame energie en klimaatbeleid stelt vast dat zij als nieuwkomer behoeftes hebben die vaak niet allemaal bekend zijn bij het KNMI. Om windenergie toe te passen heeft Ecofys veel kennis nodig van de wind en dat is vaak andere kennis dan voor een weersverwachting of voor de luchtvaart. Het is een treffend voorbeeld van veranderende tijden in de weer-en klimaatwereld, die vanzelfsprekend ook KNMI-hoofddirecteur Frits Brouwer niet zijn ontgaan. "Vorige decennia wist het KNMI wat goed was voor de samenleving. Nu moeten we meer luisteren naar wat de samenleving nodig heeft. Met deze dag hopen we daar een bijdrage aan te leveren", opent Brouwer het debat.
Die samenleving heeft steeds meer gedetailleerde weer-en klimaatinformatie nodig die steeds sneller, toegankelijker en vrij beschikbaar moet zijn. De ANWB vraagt om meer en betere weersverwachtingen voor de korte termijn, zodat "mensen op tijd een keuze kunnen maken als ze de deur uit moeten". RTV-Oost wil precies weten hoe laat er een bui hun regio binnenkomt en het Kankerbestrijdingsfonds pleit voor zonkracht-meldingen in het weerbericht.

Beperkingen
Tal van praktische en nuttige verzoeken en vragen passeren de revue tijdens het debat. Echter, ook de weer-en klimaatbranche kent zijn grenzen. NOS-weerman Marco Verhoef moet toch even kwijt dat er wel heel veel doelgroepen hun informatie in het weerbericht willen hebben. "Pollen, windkracht, zonkracht. Helaas hebben we maar twee minuten per uitzending dus daar kan echt niet alles in."
Peter Stoter, directeur van Meteoconsult, haalt een aantal aanwezigen uit hun droom. "De meteorologie heeft de afgelopen jaren heel veel vorderingen gemaakt maar we moeten wel beseffen dat het nog steeds zijn beperkingen heeft. Het is echt te veel gevraagd om op de minuut voor een klein gebied een accurate weersverwachting ver vooruit te geven."
Maar als alles wordt gedaan wat er op deze KNMI-dag is gezegd, dan is de weer-en klimaat branche wel een eind op weg. "Het is een cadeautje voor het publiek om het weerbericht te verbeteren", besluit gastheer Frits Brouwer de waardevolle dag.

---

Eerste uitgave: 28-04-09