Universiteit Leiden


* Nieuws

Zweeds koningspaar wil inhoud

In het kader van zijn staatsbezoek aan Nederland deden koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia van Zweden op 22 april de Leidse universiteit aan. Het paar werd begeleid door Prins Willem Alexander en Prinses Máxima. Twee maatschappelijke thema's stonden op het programma.

Prins Willem Alexander en koningin Silvia tekenen in het Zweetkamertje het gastenboek.

Bekijk de korte foto-impressie

SymbioCity
Het bezoek van het koninklijk gezelschap, dat om 14.30 uur begon, omvatte twee inhoudelijke onderwerpen: een discussie over de rechten van het kind en een seminar over de duurzame stad. In Zweden zet de overheid zich samen met het bedrijfsleven onder de naam SymbioCity in voor het verduurzamen van de steden. Gedurende het bezoek dat slechts een uur duurde, stond ook nog een korte wandeling door de Hortus botanicus op het programma.

Koningin Silvia vóór kinderrechten

Voor de rechten van het kind maakt koningin Silvia zich sterk. Zij en prinses Máxima begaven zich naar de Senaatskamer voor de discussie. Hieraan nam, naast de koninklijke hoogheden, prof.mr.drs. Mariëlle Bruning, Leids hoogleraar Kinderrecht actief deel, alsmede vertegenwoordigers van het ministerie van Justititie, UNICEF en andere NGO's, en de afdeling Preventie en Kinderpornografie van de Politie. Moderator was prof.mr. Jaap Doek, emeritus hoogleraar Familie- en kinderrecht van de Universiteit Utrecht. Dr. Gerda van de Berg, wethouder Jeugd, Welzijn en Financiën in Leiden en drs. Willem te Beest, vice-voorzitter van het College van Bestuur waren toehoorder.

Een boekje over SymbioCity waarin de filosofie erachter uiteen is gezet.

Sven Kockelman moderator
In het Klein Auditorium verzamelde zich het gezelschap dat deelnam aan het symposium Sustainable Cities. Dat waren onder anderen koning Carl Gustaf, vice-rector magnificus prof.dr. Rietje van Dam, de Leidse burgemeester Henri Lenferink, de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jan Franssen, de ambassadeurs van Nederland en Zweden, enkele Zweedse ministers alsook minister Jacqueline Cramer van VROM. Verder nam de decaan van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, prof.dr. Sjoerd Verduyn Lunel, deel. Moderator hier was Sven Kockelman van de KRO, bekend als presentator van onder meer Goede Morgen Nederland.

Geïntegreerde functies

Zweden werkt hard aan het concept van de duurzame stad en beschouwt dit ook als een exportproduct. Vandaar dat ook een handelsdelegatie was aangeschoven. Het idee is dat alle functies van een stad worden geïntegreerd om zo tot een zo milieuvriendelijke en efficiënte stad te komen. Concrete ideeën zijn: combineer afvalverwerking met warmteproductie, gebruik residuen uit afvalwater voor brandstofwinning en zet restwarmte van de industrie om energie op te wekken.

Boeket met vleesetende planten

Vleesetende planten
Om 15.20 vertrok het koninklijk gezelschap alweer voor een wandeling door de Hortus botanicus. Ze werden daar verwelkomd door dr. Paul Kessler, prefect van de hortus. Hij nam het gezelschap mee op een korte rondgang die uiteraard langs het borstbeeld van de Zweed Linnaeus voerde. Eerder hadden studenten de koningin en de prinses een wel zeer bijzonder boeket aangeboden gekregen waarin vleesetende planten waren verwerkt. Ook daar gaf Kessler uitleg over.

Fans
En toen was het alweer voorbij. Het symposium over de duurzame stad ging na het vertrek van de hoge gasten gewoon weer door, tot half 5 toen de universiteit de gasten een receptie aanbood. Ondanks het feit dat geen ruchtbaarheid was gegeven aan het bezoek van de twee koninklijke paren aan Leiden, stonden er toch wat mensen op de brug bij het Academiegebouw en lieten de Willem Alexander- en Máximafans luidkeels van zich horen.

Bekijk de korte foto-impressie
(27 april 2009/CH)

Webredactie - 28/04/2009