Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Groot marktpotentieel multifunctionele landbouw

Nieuwsbericht | 28-04-2009

Het geschatte marktpotentieel van de multifunctionele landbouw ligt tussen de 1,5 en 4,5 miljard euro. Dit blijkt uit een studie door ECORYS, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en de Taskforce Multifunctionele Landbouw.

Ook voor andere sectoren in de multifunctionele landbouw is er sprake van een fors marktpotentieel in de komende vijf tot tien jaar. Vooral de markt voor streekproducten heeft met een potentieel van tussen de
1,2 en 4,2 miljard euro veel groeikansen.

Stad en land verbinden

De multifunctionele landbouw is volop in ontwikkeling. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat de sector goed inspeelt op een groeiende marktvraag naar rust, ruimte, zorg, recreatie en gezond en lekker eten. De multifunctionele landbouw levert niet alleen een bijdrage aan de inkomenspositie van ondernemers op het platteland, maar draagt ook bij aan een verbetering van de relatie tussen boeren en burgers en aan een vitaal platteland.

CAPTION:

Sector Aantal bedrijven Geschat gemiddelde omzet (in miljoenen euro) Zorgboerderijen 756 45
Agrarische kinderopvang 20 4
Boerderijverkoop 2850 89
Agrarisch natuurbeheer 12.000 - 14.000 90
Recreatie & toerisme 2432 92
Educatie 500 1,5
Totaal 322

Omzetcijfers

In de multifunctionele landbouw zijn boerderijverkoop, agrarisch natuurbeheer en recreatie & toerisme qua omzet veruit de grootste sectoren met een omzet van rond de 90 miljoen euro op jaarbasis (zie onderstaande tabel). Agrarische kinderopvang en educatie hadden in 2007 nog een bescheiden omzet. De totale omzet van de multifunctionele landbouw was toen 322 miljoen euro. Hotspots van multifunctionele landbouw in Nederland zijn Zuid-Limburg, Walcheren, het Groene Hart, de Friese Wouden (m.n. agrarisch natuurbeheer) en Noord-Oost Overijssel.

Monitoring

Bovenstaande omzetcijfers vormen het uitgangspunt voor de monitoring van de omzetontwikkeling in de multifunctionele landbouw. De Taskforce streeft naar een verdubbeling van de omzet in de multifunctionele landbouw in de periode 2008-2012.

Downloaden

Dit persbericht is gebaseerd op de uitkomsten van een omzet- en impactstudie van Wageningen UR en een marktpotentiestudie van ECORYS. De resultaten van de omzet- en impactstudie zijn gebundeld in de brochure 'Kijk op multifunctionele landbouw'. De resultaten van de marktpotentiestudie zijn na te lezen in het rapport 'Verbreding gevraagd'.l

Meer informatie


* Kijk op multifunctionele landbouw

* Verbreding gevraagd - Verkenning potentiële marktvraag verbredingsactiviteiten landbouw

Bejaardenwoning op zorgboerderij.

Verwante informatie


* multifunctionelelandbouw.nl