Zelfstandigen verdeeld over het verhogen van de AOW-leeftijd

28/04/2009 16:33

Platform zelfstandige ondernemers PZO

Den Haag, 28 april 2009 - De Vereniging Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) onderzocht wat zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) vinden van het voorstel om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Uit een gehouden enqu(ee)te blijkt dat zzp'ers behoorlijk verdeeld zijn over die verhoging. Bovendien vinden zzp'ers dat zij mee moeten kunnen praten over de eventuele aanpassing van de AOW-leeftijd.

Het kabinet wil in het kader van de huidige economische crisis de AOW-leeftijd verhogen van 65 jaar naar 67 jaar. Met werkgevers- en werknemersorganisaties heeft het kabinet afgesproken dat deze tot 1 oktober 2009 de tijd hebben om binnen de Sociaal Economische Raad (SER) met alternatieven te komen.

Van de 224 respondenten op de PZO Mini-enqu(ee)te is 48% voor én 48% tegen een eventuele verhoging. Vier procent geeft aan geen mening te hebben. PZO vroeg ook of men de verhoging van de AOW een noodzakelijke maatregel vindt. Ook hier geldt dat zzp'ers verdeeld zijn over die noodzaak. De 48% die voor een verhoging is, vindt de voorgenomen maatregel ook noodzakelijk, 47% is het daar niet mee eens.

Zelfstandigen willen meepraten over alternatieven

De AOW is een volksverzekering die geldt voor alle burgers. 78% van de respondenten vindt dan ook dat zelfstandigen betrokken moeten worden bij de discussie over de verhoging van de AOW-leeftijd en eventuele alternatieven. Die uitkomst is volgens PZO-secretaris Roel Masselink niet zo verrassend: "Als de AOW pas op een hogere leeftijd ingaat, heeft dat natuurlijk gevolgen voor zelfstandigen. Bij zelfstandigen leven veel vragen over wat er bijvoorbeeld met de zelfstandigenaftrek gebeurt als de AOW-leeftijd omhoog gaat." PZO zal op constructieve wijze bij werkgevers- en werknemersorganisaties, zoals vertegenwoordigd in de SER, de invalshoek van de zzp'er over het voetlicht brengen.

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)

PZO heeft bijna 20.000 leden en is daarmee de grootste onafhankelijke belangenbehartigingsorganisatie voor zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). PZO behartigt de collectieve belangen van de leden in politiek Den Haag. PZO ondersteunt de leden met onder meer een juridische helpdesk en andere ledendiensten, zoals collectieve verzekeringsarrangementen De vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers is opgericht in 2002.