Artsen zonder Grenzen, uitnodiging PERSCONFERENTIE

28/04/2009 16:34

Artsen Zonder Grenzen


2 ontvoerde medewerkers Artsen zonder Grenzen

in Somalië vrijgelaten

Amsterdam,28 april 2009 - De twee medewerkers van Artsen zonder Grenzen, die op 19 april in de regio Bakool in Somalië werden ontvoerd, zijn vandaag veilig vrijgelaten.

'We zijn enorm opgelucht dat onze collega's veilig en in goede gezondheid zijn,' verklaart Dag Horntvedt, interim-landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Somalië. 'Hun families zijn op de hoogte gebracht en ze zijn enorm blij. We doen nu al het mogelijke om ze allebei zo snel mogelijk te herenigen met hun familie en vrienden, en om ze alle steun te geven die nodig is om hun ervaringen te verwerken.'

De Belgische arts en de Nederlandse medisch coördinator werden ontvoerd toen ze terugkwamen van een projectbezoek in Radbhure. Ze konden hun families en vrienden verschillende keren, soms via de media, vertellen dat ze het - gezien de omstandigheden - relatief goed maakten.

'De vrijlating van onze collega's werd mogelijk gemaakt dankzij de indrukwekkende steun van gemeenschappen en leiders in Bakool en Bay, en in andere delen van Somalië,' legt Horntvedt uit. 'Hun spontane initiatief om onze collega's vrij te krijgen heeft het verschil gemaakt. Deze steun toont de waardering van de gemeenschappen en hun leiders voor de onvermoeibare inzet van onze Somalische collega's en internationale medewerkers om hulp te bieden aan de mensen.'

Maar Horntvedt wil ook zijn diepe bezorgdheid uiten: 'De toenemende onveiligheid voor hulpverleners in Somalië, waar zoveel mensen afhankelijk zijn van internationale humanitaire hulp, brengt de medische hulp aan de bevolking in gevaar.'

Activiteiten Artsen zonder Grenzen in Bakool-regio, Somalië

In Bakool, waar onze twee collega's op 19 april ontvoerd werden, runt Artsen zonder Grenzen een kliniek in de regionale hoofdstad Huddur. De kliniek bedient een bevolking van naar schatting een kwart miljoen mensen. De kliniek omvat moeder-en-kindzorg, een verpleegafdeling met aparte zalen voor volwassenen en kinderen, behandelingprogramma's voor mensen met kala-azar en tuberculose en een voedingscentrum. Aan de kliniek zijn ook vier gezondheidsposten verbonden, drie in Bakool en één in de buurregio Bay. In 2008 werden 3.662 patiënten opgenomen in de kliniek in Huddur. 933 kregen een behandeling voor kala-azar en 113 voor tuberculose. In totaal werden er 52.000 consulten uitgevoerd en werden duizenden kinderen tegen veel voorkomende ziektes ingeënt.

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1991 in Somalië. In 2008 voerden teams van Artsen zonder Grenzen meer dan 800.000 consulten uit. Artsen zonder Grenzen is de grootste medische hulporganisatie in Centraal- en Zuid-Somalië. In 9 regio's verzorgen de hulpverleners basisgezondheidszorg, chirurgie, gezondheidszorg voor vluchtelingen, drinkwatervoorziening en delen hulpgoederen uit. Vanwege de grote onveiligheid hebben we op dit moment geen medewerkers permanent in het land. Het levensreddende humanitaire werk van de organisatie kan voortgezet worden door Somalische medewerkers die de projecten draaiende houden, bijgestaan door een internationaal team dat de projecten vanuit Nairobi (Kenia) leidt. Leden van dit team bezoeken de projecten regelmatig om waar nodig cruciale ondersteuning te geven.

Artsen zonder Grenzen is een onafhankelijke, medische noodhulporganisatie die wereldwijd slachtoffers van rampen en oorlogen helpt, ongeacht hun afkomst, religie of politieke overtuiging.





http://www.artsenzondergrenzen.nl