CDA

Margreeth Smilde: 5 kamervragen aan de minister van Volksgezondheid


1) Bent u op de hoogte van het bericht "aantal wanbetalers stijgt fors" (nu.nl 28 april 2009), waaruit blijkt dat het aantal wanbetalers in 2008 met 16 procent is gestegen ten opzichte van het jaar 2007?


2) Wat is de reden van de grote toename van het aantal wanbetalers in 2008? Wat doen zorgverzekeraars om het aantal wanbetalers zo klein mogelijk te houden? En verwacht u een gelijke toename in het jaar 2009? Zo ja, nee, waarom?


3) Het is zorgelijk dat een groot deel van de wanbetalers van allochtone afkomst is. Kan de minister aangeven of hiervoor een specifieke reden is, bijv. een gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal?


4) De leden van de CDA-fractie wachten met smart op het ingaan van de wet die het mogelijk maakt om wanbetalers een bestuursrechtelijke premie op te leggen. Wanneer zal deze wet ingaan en wanneer kunnen we daar resultaat van verwachten?


5) Bent u met de leden van de CDA-fractie van mening dat het grote aantal wanbetalers zorgelijk is, aangezien het de solidariteit van het stelsel onder druk zet? Wat zijn de stappen die u tot aan het moment van ingaan van de nieuwe wetswijziging onderneemt om het aantal wanbetalers zo klein mogelijk te houden?

---