Gemeente Breda

Breda presenteert Jaarverslag 2008

In het jaar 2008 zijn veel afspraken uit het Coalitieakkoord `Kiezen voor elkaar' verankerd en ten uitvoering gebracht. De gemeente Breda heeft zich het afgelopen jaar voortvarend ontwikkeld, getuige het aantal en de kwaliteit van de verschillende projecten en ontwikkelingen.

Dit blijkt uit het jaarverslag 2008 dat het college van burgemeester en wethouders deze week heeft opgesteld. Hierin legt de gemeente verantwoording af over de prestaties en uitgaven in relatie tot de beleidsvoornemens. In het jaarverslag is ook de jaarrekening opgenomen waarin het college verantwoording aflegt over de inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. De totale uitgaven in 2008 bedroegen EUR 583 miljoen en er is in 2008 voor EUR 80 miljoen geïnvesteerd. De accountant heeft de jaarrekening goedgekeurd en de gemeenteraad bespreekt het jaarverslag in de raadsvergadering van 3 juni aanstaande.

Afspraken uit het Coalitieakkoord
In het coalitieakkoord `Kiezen voor elkaar' staat `Breda als sociale stad' centraal. Daarnaast zijn communicatie en dienstverlening belangrijke thema's. Het contact met bewoners en bedrijven en het vergroten van hun inbreng zijn en blijven daarom ook de rode draad in het akkoord.

Een greep uit de resultaten van 2008
In 2008 is winst geboekt met het verbeteren van de interactieve communicatie. Om opener, dichterbij en directer met de inwoners in contact te zijn, zijn onder andere de stadsgesprekken ingevoerd. Tijdens deze stadsgesprekken praten Bredanaars met elkaar en met het gemeentebestuur over hun dromen en verlangens voor stad en dorpen. Bij wijkontwikkeling zijn wijktafels opgericht. Een platform om samen met bewoners en andere betrokkenen te praten en actie te ondernemen over zaken die er leven in de wijk.
Op onderwijsgebied is de verantwoordelijkheid voor de onderwijshuisvesting overgedragen aan de schoolbesturen van het voortgezet onderwijs. Dit vloeit voort uit het Masterplan Voortgezet Onderwijs `Ruimte voor Samen scholen'. Scholen kunnen zich nu duidelijker profileren in een bepaalde richting, waardoor leerlingen meer keuze hebben en ook beter een passende opleiding kunnen kiezen. In september 2008 heeft de gemeenteraad de structuurvisie Groen en Rood vastgesteld. Daarmee biedt de gemeente het kader voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden in het buitengebied. In oktober is `de maand van het wonen' georganiseerd voor een betere aansluiting van de woningbouw op de woonvraag in de Bredase woongebieden.
Het gemeentebrede Cultuurdebat heeft er toe geleid dat Breda beschikt over een visie tot 2020: Factor C. Daarmee is beeldcultuur gekozen als speerpunt voor de toekomst. Ook vond in mei de opening van het Graphic Design Museum plaats, in aanwezigheid van Koningin Beatrix. Op evenementengebied toonde het jaar 2008 aan, dat Breda zich met evenementen nationaal op de kaart kan zetten. `Het Glazen Huis' op de Grote markt leverde nationaal publiciteit op en trok vele extra bezoekers uit het hele land naar Breda.

Financiële verantwoording
De totale uitgaven in 2008 waren EUR 583 miljoen en er is in 2008 voor EUR 80 miljoen geïnvesteerd. Ten opzichte van de Begroting 2008 is er een netto positief resultaat van EUR 5,8 miljoen (bij een bruto rekeningresultaat van EUR 21,7 miljoen). Dit wordt ondermeer veroorzaakt door een hoger resultaat van het Grondbedrijf (EUR 6,0 miljoen), een van de HSL-organisatie ontvangen afkoopsom voor toekomstig onderhoud van EUR,3,3 miljoen en uitgaven die overgeheveld zijn naar 2009 (EUR 5,6 miljoen). Het college doet een voorstel voor de besteding van het rekeningresultaat.

Het jaarverslag 2008 is vanaf 28 april 2009 te downloaden via www.breda.nl.

Breda, 28 april 2009