Gemeente Lopik

Aanvullend krediet onderhoud rioleringsgemalen

Bij het uitvoeren van groot technisch onderhoud aan de gemalen is gebleken dat ook mechanisch onderhoud noodzakelijk was. Door zowel het technische als mechanische onderhoud tegelijkertijd uit te voeren, wordt de overlast tot een minimum beperkt en wordt voldaan aan de eisen in de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Dankzij een optimaal functionerend rioolstelsel zullen storingen en de daarbij behorende overlast voor de inwoners afnemen. Hiervoor wordt de raad gevraagd een aanvullend krediet beschikbaar te stellen.

Op 23 oktober 2007 heeft de raad een krediet beschikbaar gesteld voor het groot technisch onderhoud aan de rioleringsgemalen, het `upgraden' van het telemetriesysteem, her- en nieuwplaatsen en vervangen van overstortsensoren en meetapparatuur in de riolering. Deze werkzaamheden zijn bijna afgerond.

Daarnaast heeft de raad op 17 juni 2008 een aanvullend krediet beschikbaar gesteld voor onder andere het plaatsen van een extra gemaal aan de Lekdijk en de aanleg van een leiding op de persleiding van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Deze werkzaamheden zijn recent gestart.

Bij de uitvoering van het groot technisch onderhoud aan de gemalen is gebleken dat ook mechanisch onderhoud noodzakelijk was. Door zowel het technische als mechanische onderhoud tegelijkertijd uit te voeren, wordt de overlast tot een minimum beperkt en wordt voldaan aan de eisen in de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Dankzij een optimaal functionerend rioolstelsel zullen storingen en de daarbij behorende overlast voor de inwoners afnemen.

Het mechanische onderhoud was niet voorzien. Daarom is een aanvullend krediet nodig van EUR 247.204,73. Het college stelt de raad voor dit krediet beschikbaar te stellen.