Gemeente Lopik

Evaluatie Collectief Vraagafhankelijk Vervoer

Het collectief vraagafhankelijk vervoer (Regiotaxi) is geëvalueerd. Eind 2009 loop het contract met de huidige vervoerder af. De samenwerkende gemeenten (Abcoude, Breukelen, Loenen, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden) hebben voor de volgende contractperiode unaniem de wens uitgesproken meer nadruk te leggen op de kwaliteit van de Regiotaxi. Dit zal leiden tot een kostenstijging voor de gemeenten. Het college stelt de raad voor in te stemmen met de evaluatie.

Op 24 oktober 2006 werd de notitie Vraagafhankelijk Vervoer door de raad vastgesteld. Het betreft de volgende vervoersvoorzieningen:
1. collectief vraagafhankelijk vervoer (de Regiotaxi)
2. de individuele vervoerskostenvergoeding
3. vervoersvoorzieningen voor aanpassing van eigen auto

De notitie uit 2006 is geëvalueerd. De evaluatie toont aan dat de kosten in 2008 nog maar een kwart bedragen van de kosten voor de jaren
2006 en 2007. De reden hiervoor is de substantiële afname van het aantal mensen dat gebruik kan maken van de individuele vervoerskostenvergoeding. De criteria om in aanmerking te komen, zijn veel strenger geworden.

De gemeente Lopik ontving in 2008 veel telefonische klachten over de Regiotaxi. Vooral het gebrek aan het op tijd rijden van de Regiotaxi was veel reizigers een doorn in het oog. Ook uit managementrapportages van de provincie Utrecht over 2008 valt op te maken dat het aantal klachten over de Regiotaxi flink is toegenomen. De provincie heeft medio 2008 de druk opgevoerd op de vervoerder om zijn dienstverlening te verhogen. Dit resulteerde eind 2008 in een afname van het aantal klachten dat bij de gemeente werd ingediend.

Eind 2009 loop het contract met de huidige vervoerder af. De samenwerkende gemeenten (Abcoude, Breukelen, Loenen, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden) hebben voor de volgende contractperiode unaniem de wens uitgesproken meer nadruk te leggen op de kwaliteit van de Regiotaxi. Bij het gunnen van het contract dat ingaat per 1 januari
2010, zal daarom niet alleen de prijs in beschouwing worden genomen. Om het op tijd rijden te bevorderen, zal een goed doordacht bonus/malussysteem worden toegepast. Andere gewenste verbeteringen zijn een uitbreiding van de rijtijden, een gratis telefoonnummer voor het reserveren van ritten, een groter aantal puntbestemmingen en een gunstig tarief voor meereizende begeleiders van geïndiceerde Wmo-gebruikers (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit zal leiden tot een kostenstijging voor de gemeente vanaf 2010.

Het college stelt de raad voor in te stemmen met de evaluatie.