Gemeente Capelle a/d IJssel


* Persberichten

Bomendans

Het centrum van Capelle aan den IJssel gaat er vanaf 6 mei weer een stuk groener uitzien. Echter wordt dit niet op de traditionele manier gedaan. De gemeente heeft gekozen voor 32 bomen in bakken.

Impressie Rivierweg met bomen in bakken

Het centrum van Capelle aan den IJssel gaat er vanaf 6 mei weer een stuk groener uitzien. Echter wordt dit niet op de traditionele manier gedaan. De gemeente heeft gekozen voor 32 bomen in bakken. De bakken zorgen er voor dat de bomen verplaatsbaar zijn waardoor ze op elke gewenst locatie ingezet kunnen worden. Ook leveren ze hierdoor geen hinder op voor bijvoorbeeld de kermis of ijsbaan. We planten de volwassen bomen permanent in de grond bij herinrichtingprojecten na een periode van ongeveer tien jaar. Dan is ook de voeding in de grond van de bakken op.

Eerste danslocaties
De bomen met een gemiddelde hoogte van zo'n acht meter, komen voorlopig op en rond de Rivierweg te staan. Hier komt vooralsnog geen vaste aanplant, omdat de Rivierweg binnen enkele jaren opgeknapt wordt. Langs de Rivierweg zelf komen 21 bakken van 2 bij 2 meter die beplant worden met Amberbomen (Liquidambar Styraciflua `Worplesdon'). Op het Amnestyplein komen drie bakken (2 bij 2 meter) met Japanse notenbomen (Ginkgo biloba's). Het parkeerterrein achter het gemeentehuis wordt aangekleed met acht sierkersen (Prunus Spire) in bakken van 1,20 bij 1,20 meter. De bakken worden verder opgevuld met zo'n 1000 stuks bodembedekkers, Vinca minor, beter bekend als maagdenpalm.

Bomen in de bak
De bomen worden los van de bakken geleverd en worden in Capelle in de bakken geplant. Het verkeer op de Rivierweg kan hier op 6 en 7 mei hinder van ondervinden. Het fietsverkeer op het fietspad op het gedeelte tussen de Merellaan en de Fluiterlaan wordt op 6 en 7 mei door middel van borden omgeleid. De aanplant start op 6 mei op de Rivierweg. Wethouder Martin Ponte plant de laatste boom op donderdag 7 mei tussen 16.00 en 17.00 uur.