Gemeente Alphen aan den Rijn

welzijnsaccommodaties

Advies b. & w. welzijnsaccommodaties

Verplaats activiteiten van De Ridder naar Elckerlyc

B. en w. adviseren de gemeenteraad de activiteiten die nu nog in buurtcentrum De Ridder plaatsvinden, te verplaatsen naar buurtcentrum Elckerlyc. Daarnaast handhaven b. en w. het advies te kiezen voor een nieuw, groot multifunctioneel buurtcentrum in Rijnhaven-Oost voor de welzijnsactiviteiten van zowel Kaju Putih als Halfje Wit en een kleine multifunctionele voorziening in de Zeeheldenbuurt. Het college is nog in overleg met Kaju Putih om gezamenlijk te komen tot een oplossing voor het onderbrengen van de andere, cultuurspecifieke activiteiten van deze stichting. De raad neemt in mei 2009 een besluit.

Vorige maand heeft de raadscommissie gevraagd twee voorstellen uit het spreidingsplan van het welzijnsaccommodatiebeleid nog eens te bekijken. De afgelopen weken heeft wethouder Hub van Wersch (welzijn) in samenspraak met de hoofdgebruikers van de betreffende vier buurtcentra en Participe een aantal opties uitgewerkt.

Elckerlyc versus De Ridder
In het oorspronkelijke voorstel werd uitgegaan van verplaatsing van de activiteiten van Eckerlyc naar De Ridder. De afgelopen weken is onderzoek gedaan naar twee andere opties: beide buurthuizen in stand houden en verplaatsing van de activiteiten van De Ridder naar Elckerlyc. Alles afwegende adviseren b en w. nu voor deze laatste optie te kiezen, onder meer vanwege het gebrek aan buitenruimte bij De Ridder, waardoor de peuterspeelzaal hier niet in ondergebracht kan worden. Ook is De Ridder voor bepaalde doelgroepen minder goed toegankelijk. Elckerlyc is eenvoudiger aan te passen dan De Ridder. Twee buurthuizen in stand houden is te duur.

Welzijnsaccommodatie Rijnhaven-Oost
Zowel Kaju Putih als de gebruikers van Halfje Wit zouden graag zien dat hun buurthuizen behouden blijven. Uit nader onderzoek is gebleken dat deze optie minder efficient is daardoor niet aansluit bij de uitgangspunten van het welzijnsaccommodatiebeleid. Ook zijn de kosten van deze optie jaarlijks 75.000 euro hoger. Om toch tegemoet te komen aan de wensen van beide buurtverenigingen, adviseren b. en w. de gemeenteraad te kiezen voor een nieuw buurtcentrum in Rijnhaven-Oost waar zowel Kaju Putih als Halfje Wit gebruik van kunnen maken. Daarnaast komt er een kleine multifunctionele accommodatie in de Zeeheldenbuurt voor doelgroepen die minder mobiel zijn. Het college adviseert de welzijnsactiviteiten die momenteel plaatsvinden in het gebouw van Kaju Putih te verplaatsen naar de multifuctionele accommodatie in Rijnhaven-Oost. Voor de cultuurspecifieke activiteiten, die op dit moment ook in de huidige accommodatie uitgevoerd worden, zoeken het college en Kaju Putih gezamenlijk naar een oplossing.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn