Openbaar Ministerie


* >Rijksrechercheonderzoeken 2008: ...

Rijksrechercheonderzoeken 2008: evenveel corruptiezaken als schietincidenten

28 april 2009 - Rijksrecherche

'In gevoelige zaken hebben hooggeplaatste ambtenaren het zwaarder. Hun gedrag wordt altijd onder een vergrootglas gelegd', aldus procureur-generaal Marc van Nimwegen in het Rijksrecherche jaarbericht 2008 dat vandaag is uitgegeven. Het collegelid licht de procedure bij onderzoeken naar rechterlijke ambtenaren toe.
'Als overheid wil je niet met criminelen in zee', zegt Frans Swinkels, directeur Veiligheid van de gemeente Tilburg in het jaarbericht. Hij wijst op de risico's van omkoping bij gemeentecontacten met malafide bedrijven. Verder een schets van dilemma's bij oriënterende onderzoeken en het resultaat van werken met een team spoedeisende inzet bij de Rijksrecherche.

Strafbare feiten opsporen, de waarheid achterhalen en integriteitschending van de overheid tegengaan, staan centraal in het werk van de Rijksrecherche.
Met de gelden uit het programma Finec (Financieel-economische criminaliteit) kon de dienst in 2008 zijn opsporingscapaciteit uitbreiden. Veel capaciteit werd ingezet voor een groot onderzoek naar relaties tussen een Limburgs wegenbouwbedrijf en ambtenaren van gemeenten en provincie. De omkopingszaak kreeg in januari 2009 grote persaandacht.
Met de Finec-gelden werd in 2008 ook meer geïnvesteerd in kennis en kunde, de informatiehuishouding en de informatiegestuurde opsporing.

115 onderzoeken
In 2008 deed de Rijksrecherche in totaal 115 onderzoeken, waarvan 96 tactische zaken en 19 onderzoeken die de Criminele Inlichtingen Eenheid van de Rijksrecherche innam.
Evenals voorgaande jaren vonden de tactische onderzoeken grotendeels plaats binnen andere opsporingsdiensten (63), gevolgd door het rechtswezen (10), gemeenten (9), rijksoverheden, (9), andere overheden (4) en provincies (1). Ambtelijke corruptiezaken (23) en onderzoeken naar schietincidenten (23) kwamen het meest voor. In 2008 waren drie onderzoeken naar celdoden.

Meerjarenbeleid
In het afgelopen jaar is met het Meerjarenbeleidsplan 2008 - 2012 de nieuwe koers voor de Rijksrecherche uitgezet. Tot 2012 richt de opsporingsdienst zich meer op ambtelijke corruptiezaken en de rol daarbij van private partijen. En, de samenwerking met andere partijen wordt verstevigd. Zo sloot de Rijksrecherche in 2008 een convenant met de Belastingdienst en de FIOD/ECD. Hierdoor kunnen ten behoeve van onderzoek sneller onderling gegevens worden uitgewisseld. Daarnaast is de dienst met het Korps Landelijke Politiediensten overeengekomen dat zij het vuurwapenbeheer en het `integrale beroepsvaardighedenbeheer' van de Rijksrecherche verzorgen. Sinds voorjaar 2008 ondersteunt de KLPD-unit Landelijk Verkeersbijstand Team de Rijksrecherche in onderzoeken bij het nauwkeurig vastleggen en visualiseren van een plaats delict.

Taken en organisatie
De Rijksrecherche wordt ingeschakeld wanneer
(semi-)overheidsfunctionarissen verdacht zijn van corruptie, valsheid in geschrift of schending van geheimhoudingsplicht. Daarnaast doet de Rijksrecherche onder meer onderzoek naar geweld en vuurwapengebruik door de politie met lichamelijk letsel tot gevolg en celdoden bij de politie.

De dienst is onderdeel van de Nederlandse politie, maar valt onder de verantwoordelijkheid van het college van procureurs-generaal. De Coördinatiecommissie Rijksrecherche (CCR) bepaalt of de opsporingsdienst wordt ingezet en welke onderzoeken prioriteit hebben. De CCR bestaat uit een procureur-generaal, de hoofdofficier van Justitie van het Landelijk Parket en de directeur Rijksrecherche. De CCR wordt bijgestaan door de landelijk coördinerend rijksrechercheofficier van Justitie.

Bestanden


* jaarbericht 2008 rijksrecherche (2 Mb) | pdf-icoon pdf-bestand