Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Tweede Kamer wil sneller toegankelijke treinen

De Tweede Kamer heeft drie moties aangenomen die gaan over de toegankelijkheid van treinen en stations. De moties van kamerlid Roemer (SP) en De Krom (VVD) vragen om toegankelijke stations en treinen in 2030 en om een toilet in iedere trein in 2030. De CG-Raad is blij met het aannemen van deze moties.

De dag voor de stemming over de moties stuurde de CG-Raad over de toegankelijkheid van het treinvervoer nog een brief aan de Tweede Kamer. Met het aannemen van de moties zullen treinen en stations sneller toegankelijk zijn.

Volgens de plannen die er al liggen zal ongeveer tweederde van het treinvervoer toegankelijk zijn in 2030. De Kamer zegt nu dat het treinvervoer volledig toegankelijk moet zijn in 2030.

Stations

De komende jaren werkt ProRail aan het direct toegankelijk maken van nieuwe stations. Bovendien maakt ProRail bij renovaties bestaande stations toegankelijk. Voor het aanpassen van de stations was eerder al in een versnelling voorzien. Daardoor zal een groot deel van de stations in 2020 al toegankelijk zijn. De motie voor toegankelijkheid van álle stations in 2030 zal daarom vooral gevolgen hebben voor de periode na 2020.

Treinen

De NS laat nu nog steeds treinen bouwen die niet toegankelijk zijn. Deze treinen zullen in de komende jaren instromen en ook in 2030 nog rijden. De Kamer wil nu dat alle treinen in 2030 toegankelijk zijn. Dat betekent dat NS zijn beleid per direct moet wijzigen, omdat treinen die nu gaan instromen en in 2030 nog rijden, direct toegankelijk zullen moeten zijn.

Toiletten

De Kamer wil dat alle treinen een toilet hebben. Vorige week zei Minister Eurlings dat hij het goed vindt dat de NS nieuwe stoptreinen zonder toilet aanschaft. Ook dit zal vergaande consequenties hebben voor het (aanschaf)beleid van de NS. De stoptreinen zonder toilet die de komende jaren instromen zullen voor 2030 moeten worden verbouwd. Logischer lijkt het daarom om de treinen nu al, tijdens de bouw, alsnog te voorzien van een toilet.

De Tweede Kamerleden Emile Roemer (SP, links) en Paul de Krom (VVD, rechts)

De moties van de Kamerleden Roemer en De Krom


* Alle stations toegankelijk in 2030

* Alle treinen toegankelijk in 2030

* Alle treinen voorzien van een toilet

(Geplaatst: 28 april 2009)

---