Gemeente Schiedam


April 2009

Gemeentearchief kijkt terug op geslaagd project

28 april 2009

Wegens succes in 2007 en 2008 gingen ook dit jaar leerlingen van Scholengemeenschap Schravenlant op zoek naar de wiven van Sciedamme. Op vrijdag 17 april volgden honderd leerlingen de sporen die de twee bijzondere vrouwen uit de Middeleeuwen in Schiedam hebben nagelaten: vrouwe Aleida en Liduïna. Ze bezochten twee kerken, de ruïne, en het archief en bij elk onderdeel werden opdrachten uitgevoerd. Het project is georganiseerd door het Gemeentearchief Schiedam dat vorig jaar hiervoor de prestigieuze Erfgoedspoorbokaal heeft gekregen.

Leerlingen van Schravenlant voor de Liduinabasiliek foto: Schravenlant

Aleida en Liduina zijn beiden van groot belang voor de stad geweest en veel plekken in Schiedam herinneren daaraan. Schravenlantleerlingen uit de brugklassen bezochten de Liduïna Basiliek waar ze uitleg van pastoor Vismans kregen en beklommen de toren van de Grote Kerk. Ze ontmoetten de organist van de Grote Kerk, verkenden de ruïne van het 13e-eeuwse kasteel Huis te Riviere en bekeken in het Gemeentearchief het oudste boek van Schiedam over het leven van Liduïna. De jongeren leren de stad en zijn geschiedenis kennen in dit bijzondere project waar ze tien lesuren aan besteden.

Erfgoedspoor
Dit educatieve project is een onderdeel van Erfgoedspoor, een initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-Holland met financiële steun van de Provincie Zuid-Holland. Erfgoedspoor biedt leerlingen een doorgaande lijn erfgoededucatie, waarbij scholen de culturele omgeving en lokale erfgoedinstellingen gebruiken.

Het Gemeentearchief Schiedam en OSG Schravenlant nemen met dit project deel aan het culturele jaar Sterke vrouwen.

Klik hier voor meer informatie.