NEN


NEN onderzoekt behoefte aan normen voor privézwembaden

dinsdag 28 april 2009, 12:05

Steeds meer mensen hebben een eigen zwembad in de tuin of onder het huis. Veiligheid is daarbij van levensbelang. Om dit te kunnen realiseren, is een aantal technische afspraken noodzakelijk. NEN onderzoekt of de Nederlandse markt behoefte heeft aan het maken van dergelijke afspraken.

Het Franse normalisatie instituut (AFNOR) heeft een voorstel ingediend bij het Europese normalisatie-instituut (CEN) om Europese normen te ontwikkelen voor privézwembaden en daarbij horend materieel en apparatuur. De normen gaan over de hele levenscyclus van een privézwembad. Van ontwerp, constructie tot installatie en onderhoud/reiniging. De belangrijkste doelstelling is het realiseren van veiliger en kwalitatief betere zwembaden. Veiligheid is natuurlijk van belang voor consumenten (volwassenen en kinderen), maar ook fabrikanten willen graag aantonen dat hun producten voldoen aan de wet- en regelgeving. Door aantoonbaar te voldoen aan Europese normen, is het bovendien eenvoudiger om producten Europabreed in de markt te zetten. En zwembaden van lage kwaliteit kunnen van de markt worden geweerd. De normen zijn bedoeld voor verschillende typen en formaten privézwembaden, voor zowel bovengrondse als ondergrondse zwembaden, maar ook voor hot tubs en spa's.

Normen helpen bij bouwvergunning
In de meeste Nederlandse gemeentes is voor de bouw van een zwembad een bouwvergunning vereist. Daarbij wordt, uiteraard afhankelijk van het type zwembad, gekeken naar onder andere het bestemmingsplan, de grond, de fundering en de constructieberekening. Normen kunnen helpen om invulling te geven aan de eisen om een bouwvergunning te verkrijgen.

Informatiebijeenkomst
Nederland moet voor 12 mei 2009 reageren op het voorstel om de Europese normen voor privézwembaden te gaan ontwikkelen. NEN wil graag van partijen horen hoe zij hier tegen aankijken. Wanneer er in Nederland behoefte blijkt te zijn, wordt er een positieve stem uitgebracht. Bij voldoende belangstelling wordt er door NEN een informatiebijeenkomst georganiseerd. Doel is gezamenlijk te bepalen of er vanuit de Nederlandse markt behoefte is om actief deel te nemen aan het normontwikkelingsproces.

Informatie
NEN is op zoek naar organisaties die hun mening willen geven over dit onderwerp of ideeën over dit voorstel willen delen. U kunt contact opnemen met NEN-Business Development, telefoon (015) 2 690 372 of per e-mail via businessdevelopment@nen.nl.