NEN


Invloed uitoefenen op Europese normalisatie voor ingenieurs- en adviesdiensten

dinsdag 28 april 2009, 15:38

Op 4 juni 2009 organiseert NEN een informatiebijeenkomst om (internationale) ingenieurs- en adviesbureaus en andere belanghebbenden te informeren over de start van het Europese normalisatietraject voor Engineering Consultancy Services binnen de sectoren Industrie en Bouw & Infra. Doel van de bijeenkomst is ook een Nederlandse normcommissie op te richten. Zo kan de Nederlandse markt invloed uitoefenen op de ontwikkeling van de Europese norm en de implementatie daarvan in Nederland.

De focus van het normalisatietraject ligt op het verbeteren van het level playing field door het wegnemen van belemmeringen waar ingenieurs- en adviesbureaus (ook onderling) tegenaan lopen. De te ontwikkelen Europese norm bevat een beschrijving van uniforme functionele projectfasen en een gemeenschappelijk begrippenkader waarbij de verschillen per land zichtbaar worden. Voornamelijk bij opkomende werkterreinen, zoals bijvoorbeeld Water Management en Environmental Impact Engineering, is een gemeenschappelijk vocabulaire van belang voor de versterking van de concurrentiepositie van Europese bureaus op de wereldmarkt. Nederland neemt een voortrekkersrol in vanwege het voorzitterschap en de secretariaatsvoering van de Europese werkgroep Bouw en Infra, ressorterend onder de Europese normcommissie engineering consultancy services.

Resultaten haalbaarheidsonderzoek
NEN heeft in 2008 samen met andere Europese lidstaten deelgenomen aan een haalbaarheidsonderzoek om de behoefte en toegevoegde waarde van Europese normen op het gebied van ingenieurs- en adviesdiensten in de sectoren Bouw, Infra en Industrie te onderzoeken. In dat verband heeft NEN onder meer gesproken met ONRI als vertegenwoordiger van de dienstenleveranciers (aangesloten bij EFCA, de European Federation of Engineering Consultancy Associations) en met een aantal grote (publieke) opdrachtgevers. Uit deze gesprekken en diverse workshops is geconcludeerd dat er Europees en nationaal voldoende belang en toegevoegde waarde is om afspraken te maken op het gebied van engineering consultancy services.

Meer informatie
Deelname aan de informatiebijeenkomst is voor iedereen open en kosteloos. Aanmelden kan bij NEN, telefoon (015) 2 690 372 of via businessdevelopment@nen.nl. Voor meer informatie over deelname aan normalisatie: ing. Emiel Verhoeff, NEN-Business Development, telefoon (015) 2 690 334.