NEN


Riggingplan en onderhoud en inspectie van hijs- en hefmiddelen

dinsdag 28 april 2009, 16:34

NEN, het centrum van normalisatie, heeft twee nieuwe delen van gepubliceerd van NPR 8020 Evenementen - Hijs- en heftechniek. Het gaat om de publicatie voor commentaar van ontwerp deel 13: Riggingplan ('rigging plot') en de definitieve versie van deel 14: Onderhoud en inspectie.

Ontwerp NPR 8020-13 geeft aanbevelingen voor de inhoud en de grafische weergave van het riggingplan ('rigging plot'). Het riggingplan is noodzakelijk voor het veilig gebruik van hijs- en hefmiddelen in de evenmentensector. In deze sector worden regelmatig verlichtings- en geluidsapparatuur, decor en dergelijke met hijsmiddelen in de kap- of dakconstructie van een bestaand gebouw gehangen om daar een evenement te kunnen laten plaatsvinden. Het riggingplan beschrijft de plaatsing, het type en de belasting van de hijsmiddelen en de inwerking op de bouwconstructie. Het riggingplan is onderverdeeld in het hijspuntenplan, het sprongenplan, het trussplan en het kabelplan. Tot 1 juli 2009 kan commentaar op ontwerp NPR 8020-13 worden ingediend.

In de NPR 8020-14 zijn vijf acties aangegeven voor het in veilige staat houden van hijs- en hefmiddelen: controle voor eerste ingebruikname, controle voor elk gebruik, inspectie, keuring en onderhoud. Om aan te geven welke acties van toepassing zijn op welk hijs- of hefmiddel, is onderscheid gemaakt tussen hijswerktuigen (zoals takels en trekken), hefwerktuigen (zoals een groundsupports of opwindstatieven), hijsgereedschappen (zoals staalkabelstroppen en hijsbanden) en truss.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: logistiek@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 8020-13:2009 Ontw. nl (Norm)