PvdA Europees parlement


Stekker uit overleg arbeidstijden

28 april 2009

Het Europees Parlement en de Europese lidstaten zijn er afgelopen nacht niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de aanpassing van de arbeidstijdenrichtlijn. PvdA-europarlementarier Jan Cremers, een van de onderhandelaars: "We wringen ons al 5 jaar in allerlei bochten om er uit te komen. Na de zoveelste nachtelijke marathonsessie hebben wij vannacht de stekker uit de onderhandelingen getrokken. Het is duidelijk dat de Europese ministers simpelweg niet willen en zich laten gijzelen door een aantal onwillige lidstaten."

Nog maar drie maanden geleden reisden 15.000 werknemers uit heel Europa naar Straatsburg af om hun eisen kracht bij te zetten. Het Europees Parlement had de aanmoediging nauwelijks nodig. Met grote meerderheid verwierp zij de plannen van de Europese ministers en eiste een betere arbeidstijdenrichtlijn.

Belangrijkste geschil is het feit dat de ministers weigeren een einde te maken aan de zogenaamde "opt-out clausule". De arbeidstijdenrichtlijn bepaalt in principe dat werknemers niet gedwongen kunnen worden langer dan 48 uur te werken. Verschillende landen, waaronder Groot-Brittanië, beroepen zich op de "opt-out clausule" om hier onder uit te komen. Cremers: "Deze opt-out maakt de hele richtlijn een farce. Werkgevers krijgen hiermee een carte blanche en werknemers wordt geen enkele bescherming geboden".

De lidstaten en Europese Commissie hebben al jaren beloofd dat er een einde aan het gebruik van deze uitzonderingsregel zou komen.

De claim dat de bestaande regeling onvoldoende flexibel is, vindt Cremers onzin: "Die 48 uur is een gemiddelde berekend over een jaar. Bovendien kan er, met instemming van de sociale partners, van af geweken worden".

Het andere hete hangijzer zijn de wacht- en aanwezigheidsdiensten. Het Europese Hof heeft onlangs bepaald dat deze diensten, van bijvoorbeeld artsen en brandweerlieden, gewoon werktijd zijn. Door aanpassing van de arbeidstijdenrichtlijn wilde de Europese Commissie hier een stokje voor steken. Cremers heeft zich hier van meet af aan fel tegen verzet: "De tijd dat een werknemer in opdracht van de baas aanwezig is op de werkplek niet meerekenen als werktijd is onaanvaardbaar. Afgelopen nacht waren we er bijna in geslaagd om hier een compromis op te bereiken. Doodzonde dat het niet gelukt is". Cremers benadrukt dat hierdoor de uitspraken van het Hof overeind blijft.