Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Prinses Beatrix Fonds en patiëntenorganisaties reageren gezamenlijk op Wet Cliën

Het Prinses Beatrix Fonds (PBF) en patiëntenorganisaties hebben hun achterban gevraagd te reageren op de concept Wet Cliëntenrechten Zorg (WCZ). Dit heeft geleid tot een gezamenlijk rapport van het Prinses Beatrix Fonds, BOSK, Vereniging voor Huntington, Parkinson Vereniging, de MS Vereniging Nederland en de Vereniging Spierziekten Nederland. Op 20 april is dit rapport overhandigd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De achterban van het Prinses Beatrix Fonds vindt dat de wet slechts een kader schept en geen richting aan de uitvoering geeft. Het is van belang dat de uitvoering van de WCZ door een onafhankelijke commissie gedurende twee jaar wordt gevolgd. Daarmee kunnen gedurende het invoeringsproces kwetsbaarheden worden opgelost, onbedoelde neveneffecten tijdig worden gesignaleerd en waar nodig bijgesteld. Via internet hebben 41 mensen hun mening gegeven over de volgende onderwerpen in de nieuwe wet. Daar zijn de volgende conclusies en aandachtspunten uit naar voren gekomen:


1. Goede zorg
De wet laat het verlenen van goede zorg over aan het veld, daarom vindt de achterban dat er ziektespecifieke zorgstandaarden ontwikkeld moeten worden. De vaak veranderende zorgvraag van mensen met een spierziekte of bewegingsstoornis moet daarbij worden gewaarborgd.


2. Afstemming tussen zorgverleners
Nieuw in de wet is de afstemming tussen zorgverleners. Hier is positief op gereageerd. Het is goed dat de wet regelt dat er één aanspreekpunt is als meerdere zorgverleners betrokken zijn. Maar het is van groot belang dat de cliënt de regie houdt en contact op kan nemen met alle betrokken zorgverleners.


3. Informatie en toestemming
Als een zorgverlener een collega inschakelt of gegevens verstrekt, is volgens de achterban toestemming van de cliënt vereist. In deze wet is ook vastgelegd dat de cliënt alleen zorg ontvangt waarvoor hij toestemming geeft. De achterban geeft aan dat dit een stap vooruit is.


4. Dossiervorming en bescherming persoonlijke levenssfeer De wet is duidelijk over dossiervorming . Er zal in de praktijk getoetst moeten worden of de privacy is gewaarborgd.


5. Klachten, geschillen en medezeggenschap
De huidige klacht- en medezeggenschapswetgeving zijn goed overgenomen in deze nieuwe wet. Als suggestie wordt gegeven het advies- en instemmingsrecht te verduidelijken.

De achterban van het Prinses Beatrix Fonds vindt de WCZ een goede aanzet tot versterking van de rechten van de cliënt in de zorg. Het opnemen van de afstemming in de zorg is een winstpunt. De wet geeft een kader dat de partijen in het veld moeten gaan invullen. Bij de overheid ligt de verplichting om deze rechten te waarborgen. De betrokkenheid en inspraak van patiëntenorganisaties is daarbij van groot belang.

Bent u geïnteresseerd in het volledige rapport, neem dan contact op met het Prinses Beatrix Fonds: info@prinsesbeatrixfonds.nl of telefonisch: 070-3607607
28 april 2009

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400