Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk geeft startsein Bedrijven Investeringzone Schiedam

28 april 2009 | nieuwsbericht | Bedrijven Investeringszone

Staatssecretaris Heemskerk heeft dinsdag 28 april 2009 het startsein gegeven voor de experimentenwet Bedrijven Investeringzones (BIZ). De Staatssecretaris lanceerde de BIZ op het bedrijventerrein Vijfsluizen in Schiedam, waar de plaatselijke ondernemers een uitvoeringsovereenkomst sloten met de gemeente Schiedam.

'Biz is een instrument voor en door ondernemers om de kwalteit van de openbare ruimte te verbeteren en leefbaarheid te vergroten waar iedereen van profiteert. Dus: schoon, heel en veilig,' zei Heemskerk dinsdag.

Camerabewaking

De experimentenwet treedt op 1 mei 2009 in werking. De BIZ maakt het voor ondernemers makkelijker om samen te investeren in een veiligere en aantrekkelijkere bedrijfsomgeving. Het gaat daarbij om extra activiteiten ten opzichte van de diensten die de gemeenten al leveren, zoals gezamenlijke inhuur van surveillancediensten, camerabewaking of de verbetering van de bewegwijzering. De wet is bedoeld voor bedrijven gevestigd op een bedrijventerrein, winkelgebied of horecagebied.

Toegevoegde waarde

De verwachting is dat BIZ in Nederland een belangrijke toegevoegde waarde kan leveren en een aantal problemen, zoals veiligheidsissues of verkeersproblematiek. De wet moet ondernemers en gemeenten net dat steuntje in de rug geven om tot een goede samenwerking te komen. Ondernemers hebben tot 1 mei 2011 de tijd om een BIZ op te richten.