Nieuw-Vlaamse Alliantie


KBVB laat zich leiden door Franstalige politiek (28/04/09)

N-VA-Kamerlid Ben Weyts hekelt de beslissing van het Sportcomité van de Voetbalbond waarmee tweedeklasser Antwerp een boete van meer dan 13.000 euro met uitstel wordt opgelegd. Volgens Weyts laat de Bond zich gewoon leiden door de Franstalige politiek en is het sop de kool niet waard.

Antwerp wordt gestraft omdat de thuissupporters "Walen buiten" en "Les Wallons sont des pédophiles" zongen. Nog maar een maand geleden kondigde de bondsvoorzitter aan dat de clubs pas vanaf volgend seizoen gestraft zouden kunnen worden voor denigrerende of discriminerende spreekkoren. Daarenboven zit er volstrekt geen lijn in de uitspraken. Tijdens de wedstrijd Tubeke-Genk werd er les wallons cest du caca gescandeerd. Toen noemde de Bond de gezangen ludiek. Alsof Les Walons sont des pedophiles niet ludiek bedoeld zou zijn. Wie voelt er zich nu in alle ernst door zon slogan echt aangesproken en beledigd? vraagt Ben Weyts.

Volgens het N-VA-Kamerlid is de koerswijziging van de Bond ingegeven door politieke motieven. Na de eerdere uitspraak van de Bond steigerde heel politiek Wallonië. Met resultaat blijkbaar want nu toont de Bond zich het dresseerhondje van de Franstalige politici en worden er plots wél straffen uitgesproken.

Weyts hekelt ook de selectieve verontwaardiging: Wie de afgelopen twee decennia een voetbalmatch heeft bijgewoond, weet dat de spreekkoren hoegenaamd geen nieuw fenomeen zijn. Toen die van Standard scandeerden dat die van Charleroi caca of pedophiles zijn, dan was er geen probleem. Als een Vlaamse spionkop dat doet plots wel. Van Franstalige kant zijn Je préfère dêtre singe que Flamand en Sales Flamands evergreens. Niemand heeft daar ooit tegen geprotesteerd. En maar goed ook. Je kan over smaken en kleuren discussiëren en sommige spreekkoren zijn inderdaad smakeloos, maar ze zijn er enkel op gericht bij de supporters van de tegenpartij een reactie los te weken. Het is verbaal duw- en trekwerk, dat geen enkele betekenis heeft buiten het stadion. Noch in politieke zin, noch in sociale zin zegt Weyts.

Nog volgens het parlementslid moet er inderdaad opgetreden kunnen worden tegen racisme. Maar wie slogans als les flamands cest du caca racisme noemt, banaliseert dat begrip zegt Weyts. Het resultaat van heel de heisa is volgens hem dat jongeren na-aapgedrag vertonen op en naast de voetbalvelden en dat er meer spreekkoren zullen volgen.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be