Provincie Utrecht

Koninklijke onderscheidingen voor burgemeesters en provinciesecretaris

28-4-2009 -

De commissaris van de Koningin in Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, reikt op dinsdag 28 april Koninklijke onderscheidingen uit aan burgemeester Elzenga van Veenendaal; burgemeester Swillens van Wijk bij Duurstede en algemeen directeur Sietsma van de provincie Utrecht. Alle drie de heren worden vanwege uitzonderlijke maatschappelijke verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De heer mr. T Elzenga (1947) is al bijna dertig jaar burgemeester. Hij begon in 1979 in de Friese gemeente Helemur Oldeferd en bleef daar tot 1984. Tussen 1982 en 1984 was hij tevens waarnemend burgemeester van de gemeente Hindeloopen. Daarna vervulde hij het ambt in Bolsward (1984-1993) en Naaldwijk (1993-2004). Sinds 2004 is de heer Elzenga burgemeester van Veenendaal. Naast zijn burgemeesterschap, zette hij zich op cultureel vlak onder meer in voor de Grutte Pier Race (de Elfstedentocht voor zeilboten) en was hij lange tijd onbezoldigd voorzitter van het Antionius Ziekenhuis in Sneek en lid van de Raad Binnenlands Bestuur. De heer Elzenga wordt onder meer geroemd om zijn kennis, visie en vakkundigheid.

De heer ing. G.K. Swillens (1949) is sinds 2000 burgemeester van Wijk bij Duurstede. Daarvoor vervulde het burgemeestersambt in het Brabantse Ossendrecht (1991-1995) en het Limburgse Born (1995-2000). Tijdens al zijn burgemeestersposten had de heer Swillens bijzondere aandacht voor openbare orde, veiligheid, rampen- en crisisbeheersing, meer dan er van hem, in zijn rol als burgemeester, verwacht mag worden. Naast zijn burgemeesterschap, heeft de heer Swillens een heel aantal onbezoldigde nevenfuncties. Zo is hij onder meer lid van het bestuur van de Stichting Nationaal Brandweermuseum en van de Raad van Advies van Slachtofferhulp en is hij beschermheer van de Wijkse Molen. De heer Swillens wordt onder meer gewaardeerd om zijn grote betrokkenheid bij de maatschappij.

De heer drs H.H. Sietsma (1953) is algemeen directeur van de provincie Utrecht. In die (leidinggevende) functie weet hij dagelijks honderden medewerkers te motiveren en inspireren. De heer Sietsma is tevens als vrijwilliger actief op muzikaal, kerkelijk, maatschappelijk en politiek terrein. Zo is hij al 28 jaar Kerkorganist bij de Gereformeerde Kerk in Ermelo, is hij lid van Vereniging Bestuurskunde Kring Utrecht en van het College Stedelijke Innovatie van het NCIS en was hij jarenlang politiek actief voor de GPV (later GPV/RPF en nu ChristenUnie) in Ermelo. De heer Sietsma wordt in al zijn functies onder meer geprezen om zijn bevlogenheid, gedrevenheid en creativiteit.

Een Koninklijke onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. De commissaris van de Koningin zal de onderscheidingen dinsdag 28 april om 16.30 uur uitreiken in Paushuize te Utrecht.

Meer informatie: Bas Thomas, telefoon 030 - 258 2480