Ingezonden persbericht


Persbericht

24 november 2008

Voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog

Verzetsmuseum Amsterdam zoekt oude voetbalschoenen

Op 28 april 2009 opent in het Verzetsmuseum Amsterdam een tentoonstelling over voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum zoekt hiervoor voetbalmateriaal uit de periode van voor, tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog: oude voetbalschoenen, ballen, shirts, bekers, scheenbeschermers, entreekaartjes, lidmaatschapskaarten en bijvoorbeeld foto's.

Veel mensen zijn verbaasd als ze horen dat er tijdens de oorlog werd gevoetbald. De oorlogsjaren worden vooral geassocieerd met onderdrukking, verzet, jodenvervolging, armoede en honger. En dat terwijl het voetbal in Nederland tijdens de oorlog populairder was dan ooit tevoren: tienduizenden Nederlanders sloten zich aan bij een sportvereniging en het publiek in de stadions verdubbelde. Voetbal bood afleiding van de oorlogsellende.

Maar ook het voetbal werd getroffen door de maatregelen van de Duitse bezetters: joden mochten geen lid meer zijn van voetbalverenigingen, voetballers moesten naar Duitsland voor de arbeidsinzet of doken onder, door de schaarste is het moeilijk om aan voetbalschoenen en ballen te komen, en ook in het stadion ging het luchtalarm af en werden razzia's gehouden. Het verhaal over voetbal in oorlogstijd zit vol spannende en verdrietige, maar ook gelukzalige momenten.

Voor de tentoonstelling is het Verzetsmuseum Amsterdam op zoek naar oude voetbalschoenen, ballen, shirts, bekers, medailles, scheenbeschermers, entreekaartjes, lidmaatschapskaarten, foto's en ander voetbalmateriaal uit de periode van voor, tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u zelf nog spullen of kent u verzamelaars, bel 020 620 25 35 op di-wo-do en vraag naar Martha Bakker of mail naar mbakker@verzetsmuseum.org.


---

Verzetsmuseum Amsterdam

Oproep voor materialen expositie Voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog (werktitel)

Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur
---

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org


---- --