Ingezonden persbericht


Populisme als politiek drijfzand, Felix Meritis, Amsterdam

Dinsdag 28 april 2009
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: ¤ 7,50


Fortuyn, Wilders en Verdonk hebben het populisme weer op de politieke en maatschappelijke kaart gezet. Je zou misschien kunnen zeggen dat de moderne politieke mores niet meer zonder kunnen. Maar wat is populisme eigenlijk? De uitdrukking komt van de Romeinse stelling: 'vox populi, vox dei', oftewel 'de stem van het volk is de stem van God'. Deze stelling leeft voort in de inmiddels bijna onvermijdelijke wekelijkse opiniepeilingen, die grote invloed blijken te hebben op het beleid van bestuurders en politici. De peilingen fungeren steeds meer als een publieke thermometer. In ons parlementair democratisch systeem kan van werkelijke invloed van de 'vox populi' geen sprake zijn, ondanks de suggesties van het tegendeel die hier en daar, ook door politici, gewekt worden. De zogenaamde directe invloed van de burgers op het beleid is eigenlijk volkomen in strijd met onze democratie. Hoe moeten we omgaan met dit fenomeen? Wat zal dat betekenen voor de inhoud van het begrip burgerschap, waarvoor het kabinet zo pleit? Hoe kan het afnemend vertrouwen van de kiezer dan wel tegemoet getreden worden?

Deze en andere vragen worden van een inleiding en commentaar voorzien door Anton Zijderveld (emeritus hoogleraar (cultuur)sociologie Erasmus Universiteit Rotterdam, publicist Het Financieele Dagblad, auteur van het essay Populisme als politiek drijfzand), Dick Pels (publicist, onderzoeker) en Rik Peeters (promovendus, leermanager en onderzoeker Nederlandse School voor Openbaar Bestuur). Moderator: Steve Austen (Permanent Fellow Felix Meritis)

Meer informatie>

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Uitgeverij Cossee en Felix Meritis naar aanleiding van het verschijnen van het essay 'Populisme als politiek drijfzand' van Anton Zijderveld eind april.

Binnenkort...

I Have a Dream... Vrijheid van meningsuiting, religie en politiek over 15 jaar? dinsdag 21 april

Waar liggen de grenzen van de rechtsstaat in relatie tot de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting? Welke rol speelt de angst voor polarisatie op korte termijn in ontwikkeling van een visie op lange termijn? Wat bepaalt de rechter en wat bepaalt de politiek? Moet de Nederlandse wetgeving meer ruimte beiden aan andere religies en tradities? Welke rol kan de politiek spelen in relatie tot vrijheid van meningsuiting en religie over 15 jaar? En wat is de rol van de media in deze? Op deze en andere vragen reageren Margalith Kleijwegt (Vrij Nederland) en Atzo Nicolaï (Tweede Kamerlid, VVD) na een inleiding van Sadik Harchaoui (directeur Forum) over de grenzen van de rechtsstaat.



Ingezonden persbericht