Raad van State


dinsdag 28 april 2009
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "De Nieuwe Bijlmer" van de gemeente Amsterdam. Het plan heeft betrekking op een groot deel van de wijk Bijlmermeer. Het bestemmingsplan maakt onder meer de bouw van nieuwe woningen, kantoren en bedrijven mogelijk. Ook de herinrichting van het Bijlmerpark en de bouw van woningen langs de randen van het park en aan de oostzijde van de Gooiseweg worden mogelijk gemaakt. De vereniging van Huiseigenaren Groot Geerdinkhof en een aantal omwonenden komen tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep. Zij vrezen voor verslechtering van de luchtkwaliteit door de komst van de woningen, kantoren en bedrijven. Ook zijn zij bang voor een te hoge grondwaterstand die zou worden veroorzaakt door alle nieuwbouw. Verder zou de verkeersveiligheid in de wijk afnemen. Bovendien vinden de vereniging en de omwonenden dat het uitzicht vanuit hun woningen wordt belemmerd en dat de natuur wordt aangetast. (zaaknummer 200803060/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan Vopak Oil Europe, Middle East & Africa B.V. voor een tankterminal aan de Westpoortweg in Amsterdam. Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmerliede en Spaarnwoude is het niet eens met de vergunning. Het gemeentebestuur vindt dat er te weinig rekening is gehouden met de gevolgen voor de natuur- en recreatiegebieden in de omgeving, zoals recreatiegebied Spaarnwoude. Ook vindt het gemeentebestuur dat het provinciebestuur te weinig aandacht heeft besteed aan de mogelijke risico's van botsingen met schepen op weg naar of van de terminal. De uitstoot van vluchtige organische stoffen is bovendien te hoog, aldus het gemeentebestuur. (zaaknummer 200806682/1)

10.00 uur

Zitting over de verklaring van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland waarin staat dat een basisschool van de vereniging voor Protestants-christelijk Basisonderwijs Albrandswaard met ingang van december 2004 geen gebruik meer maakt van een schoolgebouw en terrein aan de Emmastraat in Poortugaal. Deze verklaring is genomen op grond van de Wet op het primair onderwijs. Door de verklaring is de gemeente Albrandswaard automatisch eigenaar geworden van de school en het terrein. In de wet is bepaald dat de eigendom van een schoolgebouw waaraan een gemeente financieel heeft bijdragen, overgaat naar de gemeente als het schoolgebouw niet meer wordt gebruikt. De vereniging is het niet eens met de overgang van de eigendom van de school en het terrein. Zij vindt dat de gemeente geen eigenaar mag worden, omdat de gemeente nooit financieel heeft bijgedragen aan de koop van de school en het terrein. (zaaknummer 200807214/1)

10.45 uur

Zitting over de boete die de minister van Verkeer en Waterstaat heeft opgelegd aan een taxibedrijf uit Oosterwolde. Volgens de minister heeft een werknemer van het bedrijf zijn werkmap niet goed ingevuld. In de werkmap moeten de werk- en rusttijden worden bijgehouden. Het taxibedrijf vindt dat de minister de boete niet aan hem mocht opleggen, omdat hij er voldoende op heeft toegezien dat de taxichauffeur zijn werkmap invulde. De rechtbank in Leeuwarden heeft in juli 2008 een eerder beroep van het taxibedrijf ongegrond verklaard. Volgens haar had het bedrijf vaker dan één keer per week de werkmap moeten controleren. Het bedrijf komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200806502/1)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan Rietlanden Stevedores B.V. voor een kolenoverslagbedrijf aan de Westpoortweg in Amsterdam. Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmerliede en Spaarnwoude is het niet met de vergunning eens. Het gemeentebestuur vindt dat er te weinig rekening is gehouden met de gevolgen voor de natuur- en recreatiegebieden in de omgeving. Ook vindt het gemeentebestuur dat het provinciebestuur in de vergunning had moeten bepalen dat het bedrijf een automatische sproei-installatie installeert om de verspreiding van kolenstof buiten het terrein tegen te gaan. Het gemeentebestuur vreest nog steeds voor veel stofoverlast, ook als verspreiding van 90% van de stof wordt tegengegaan zoals in de vergunning is voorgeschreven. (zaaknummer 200806685/1) Zitting over de wijziging door het college van burgemeester en wethouders van Deventer van de milieuvergunning van Prorail voor het spoorwegemplacement in Deventer. De wijziging heeft betrekking op het vervoer van gevaarlijke stoffen. Prorail mag alleen nog maar brandbaar gas en zeer brandbare vloeistoffen op het emplacement rangeren en niet meer zeer toxische gassen en zeer giftige vloeistoffen. Prorail is het niet eens met de wijziging van de vergunning en heeft beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State de wijziging voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200901592/2)