DSM


Published: 07:15 28.04.2009 GMT+2 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM meldt winstgevend eerste kwartaal ondanks moeilijke economische omstandigheden

Bedrijfsresultaat eerste kwartaal daalt naar EUR 57 miljoen
Life Sciences-activiteiten blijven sterk presteren
Meeste Materials Sciences-activiteiten zwaar getroffen door economische teruggang
Kasstroom blijft sterk: EUR 166 miljoen aan middelen uit bedrijfsactiviteiten
Geen kwantitatieve winstverwachting voor 2009 vanwege de onzekere economische omstandigheden

Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma gaf het volgende commentaar: "Dankzij de aanhoudend sterke resultaten van onze Life Sciences-activiteiten en de scherpe bewaking van kosten en werkkapitaal bleef DSM als geheel winst maken en cash genereren gedurende het kwartaal ondanks de zeer moeilijke economische omstandigheden, waarvan vooral de meeste Materials Sciences-activiteiten last hadden."

"Hoewel er op korte termijn geen verbetering van de vraag in de eindmarkten in zicht lijkt, zien wij op dit moment ook geen verdere verslechtering. Toch komen er moeilijke tijden aan. Wij blijven ons richten op het genereren van cash. We gaan onverkort door met acties om de kosten te verminderen en verwachten nu dat we onze besparingsdoelstelling, EUR 100 miljoen in 2010, zullen overtreffen."

"Intussen blijft DSM vasthouden aan zijn focus op klanten en zijn strategische focus op innovatie en duurzaamheid. Ondanks de uitdagingen waar we nu voor staan, handhaaft DSM zijn strategische koers, die is gebaseerd op maatschappelijke ontwikkelingen op de lange termijn. Onze gezonde financiële positie zal ons in staat stellen te profiteren van de kansen die zeker zullen voortkomen uit deze recessie."


In EUR miljoen
eerste kwartaal


2009
2008
+/-
Doorlopende activiteiten:


Netto-omzet
1.837
2.358
-22%


Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA)
167
338
-51%


Bedrijfsresultaat (EBIT)
57
237
-76%
- Nutrition
141
79
78%
- Pharma
---

---

38%
- Performance Materials
-17
80

- Polymer Intermediates
-30
40

- Base Chemicals and Materials
-12
49

- Other activities
-36
-19


Totaal DSM:


Netto-omzet
1.837
2.358
-22%


Bedrijfsresultaat (EBIT)
57
237
-76%


Nettowinst vóór bijzondere posten
25
162
-85%


Nettoresultaat bijzondere posten
-12
---


Nettowinst
13
162
-92%


Nettowinst per gewoon aandeel in EUR:


- vóór bijzondere posten
0,13
0,95
-84%
- inclusief bijzondere posten
0,06
0,95
-94%


Waar in dit bericht wordt gesproken over:
bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) wordt bedoeld bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) vóór bijzondere posten;
nettowinst wordt bedoeld nettowinst toekomend aan aandeelhouders van Koninklijke DSM N.V.


Overzicht
De neergang van de reële economie die zich na de financiële crisis begon te manifesteren aan het begin van het vierde kwartaal van 2008, zette door in het eerste kwartaal van 2009. De neergang heeft grote invloed op bijna de helft van de activiteiten van DSM, vooral de activiteiten die verbonden zijn met de automobielindustrie, de elektrotechnische en elektronicasector en de bouwsector. DSM Engineering Plastics, DSM Resins, DSM Fibre Intermediates, DSM Elastomers en DSM Melamine realiseerden allemaal een verlies in het eerste kwartaal van 2009, evenals in het vierde kwartaal van 2008. Bij al deze activiteiten, maar met name bij DSM Fibre Intermediates, bleven de prijzen onder druk staan. Bij Performance Materials daalden de verkoopvolumes verder ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008; dit is een gevolg van de zeer zwakke vraag in de eindmarkten en aanhoudende voorraadafbouw verderop in de bedrijfskolom.

In tegenstelling tot het vorige kwartaal was de negatieve invloed van voorraadherwaarderingen beperkt (circa EUR 15 miljoen). Hierdoor, en doordat de eerste effecten van de voortvarende kostenbeheersingsmaatregelen zichtbaar werden, konden de bedrijfsresultaten van de meeste van de getroffen activiteiten duidelijk verbeteren ten opzichte van het vierde kwartaal.

De activiteiten van DSM Agro kwamen onder druk te staan als gevolg van de late start van het kunstmestseizoen en het terughoudende koopgedrag van klanten, wat zich ook vertaalde in lagere prijzen.

De clusters Nutrition en Pharma en DSM Dyneema toonden veerkracht omdat hun eindmarkten minder worden beïnvloed door de economische teruggang.

DSM bleef vasthouden aan zijn overheersende focus op cash, om een sterke financiële positie te handhaven. Er wordt hoge prioriteit gegeven aan een goed beheer van het bedrijfskapitaal, kredietbewaking, verantwoorde vermindering van investeringen en kostenbeheersing. Het op 15 december aangekondigde programma voor structurele kostenbesparing is in volle gang en de eerste resultaten zijn inmiddels zichtbaar. DSM verwacht inmiddels duidelijk meer te kunnen besparen dan de in eerste instantie genoemde EUR 100 miljoen. De focus op cash was wederom succesvol, zoals blijkt uit de sterke kasstroom uit bedrijfsactiviteiten in het eerste kwartaal (EUR 166 miljoen). De nettoschuld daalde met EUR 40 miljoen.

Netto-omzet

In EUR miljoen
eerste kwartaal

2009
2008
delta
volumes
prijzen
valuta-
koersen
overig


Nutrition
707
652
8%
-14%
15%
6%
1%
Pharma
197
207
-5%
3%
-1%
0%
-7%
Performance Materials
395
601
-34%
-33%
-4%
3%
0%
Polymer Intermediates
139
342
-59%
-20%
-43%
4%
---

Base Chemicals and
Materials

275

431

-36%

-36%

-1%

1%

---

Other activities
124
125


Totaal
1.837
2.358
-22%
-21%
-4%
3%
0%

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 gaf de omzet een niet eerder vertoonde daling van 22% te zien. Vrijwel alle activiteiten hadden te maken met een terugval van de vraag, vooral bij Materials Sciences en bij Base Chemicals and Materials. Ook binnen Nutrition is er sprake van een wat zwakkere vraag, vooral bij Animal Nutrition and Health. De prijzen bleven bij Nutrition op het niveau van het vorige kwartaal, maar waren dankzij de stijging in de loop van 2008 hoger dan in het eerste kwartaal van 2008. Bij DSM Fibre Intermediates zijn de prijzen zeer zwak als gevolg van hevige concurrentie.

Vergeleken met het vierde kwartaal van 2008 daalde de omzet met 12% als gevolg van een volumedaling van 4% (vooral bij Performance Materials) en 8% lagere prijzen (vooral bij Polymer Intermediates).

Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat over het eerste kwartaal daalde aanzienlijk ten opzichte van vorig jaar als gevolg van de sterk afgenomen economische bedrijvigheid. De resultaten van Performance Materials, Polymer Intermediates en Base Chemicals and Materials stonden onder zware druk door de sterk gedaalde volumes, lagere marges en enkele additionele voorraadafwaarderingen. Er was al een verlaging van de vaste kosten merkbaar, maar duidelijk te weinig om de afgenomen bedrijvigheid te compenseren.

Nutrition bleef sterk presteren, daarbij profiterend van de in 2008 doorgevoerde prijsstijgingen. Het resultaat voor Pharma was stabiel maar lag op een te laag niveau.

Zoals eerder is bekendgemaakt, zijn de IFRS pensioenkosten (non cash) met circa EUR 18 miljoen per kwartaal toegenomen als gevolg van de lagere waarde van de beleggingen van de toegezegd-pensioenregelingen. Dit is de belangrijkste oorzaak van het lagere resultaat voor Other activities.

Het bedrijfsresultaat was 54% lager dan in het vierde kwartaal van 2008. Dit was het saldo van betere resultaten bij Performance Materials en Polymer Intermediates (beperkte invloed van voorraadafwaarderingen) en slechtere resultaten in de andere clusters (voornamelijk DSM Agro) en Other activities (pensioenen).

Gang van zaken per cluster

Nutrition

In EUR miljoen
eerste kwartaal

2009
2008


Netto-omzet
707
652
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen
174
110
Bedrijfsresultaat
141
79

De resultaten van het cluster Nutrition bleven in het eerste kwartaal sterk, vooral wanneer rekening wordt gehouden met de economische teruggang. De autonome omzetgroei ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 bedroeg 1% en de omzet was stabiel ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008.

De volume-ontwikkelingen in het eerste kwartaal werden negatief beïnvloed door aanhoudende voorraadafbouw in de bedrijfskolom en een verminderde vraag op het gebied van animal nutrition als gevolg van een lichte afname van en een verschuiving in de vleesconsumptie. DSM heeft besloten de productie van enkele diervoederingrediënten te verlagen om grip te houden op het operationele bedrijfskapitaal.

De toename van het bedrijfsresultaat van DSM Nutritional Products ten opzichte van vorig jaar had grotendeels te maken met gunstige marges voor de meeste producten, een relatief sterke dollar en voortdurende verbeteringen vanuit het Aspire to Win-programma. De doelstellingen van dit programma voor 2010 zijn nu al bereikt.

Het bedrijfsresultaat van DSM Food Specialties was hoger dan vorig jaar, voornamelijk dankzij de bijdrage van innovatieve producten en gunstige marktomstandigheden voor ARA (een ingrediënt voor babyvoeding).

Pharma

In EUR miljoen
eerste kwartaal

2009
2008


Netto-omzet
197
207
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen
25
23
Bedrijfsresultaat
---

---


De omzet over het eerste kwartaal was voor het cluster Pharma lager dan vorig jaar als gevolg van de desinvestering van DSM Deretil in het vierde kwartaal. De autonome omzetgroei bedroeg 2% en was het saldo van een omzetstijging bij DSM Pharmaceutical Products en een daling bij DSM Anti-Infectives.

Het bedrijfsresultaat in het cluster was iets hoger dan vorig jaar, vooral als gevolg van de desinvestering van DSM Deretil.

Performance Materials

In EUR miljoen
eerste kwartaal

2009
2008


Netto-omzet
395
601
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen
---

101
Bedrijfsresultaat
-17
80

Zowel DSM Engineering Plastics als DSM Resins had te maken met een zeer substantiële daling van de omzet in het eerste kwartaal. DSM Dyneema toonde veerkracht maar zag enige teruggang in commerciële scheepvaarttoepassingen en in hoogwaardige textieltoepassingen.

Het bedrijfsresultaat van het cluster lag aanzienlijk beneden het resultaat in het eerste kwartaal van vorig jaar maar was dankzij de veel geringere voorraadafwaarderingen duidelijk beter dan in het vierde kwartaal. Zowel DSM Engineering Plastics als DSM Resins realiseerde wederom een verlies door de zwakke vraag in de eindmarkten en het feit dat de voorraadafbouw verderop in de bedrijfskolom nog niet is afgelopen. DSM Engineering Plastics heeft te maken met het gecombineerde effect van aanzienlijk lagere volumes en lagere marges. Bij DSM Resins staan de marges niet onder druk en toont DSM Desotech (coatings voor optische glasvezels) relatieve veerkracht. Zowel DSM Resins als DSM Engineering Plastics heeft maatregelen genomen om de kosten structureel en de productiecapaciteit tijdelijk te verminderen. DSM Dyneema presteerde goed.

Polymer Intermediates

In EUR miljoen
eerste kwartaal

2009
2008


Netto-omzet
139
342
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen
-22
46
Bedrijfsresultaat
-30
40

De omzet in dit cluster nam sterk af ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar: volumes -20% en prijzen -43%. De volumedaling was weliswaar aanzienlijk maar minder sterk dan bij andere getroffen activiteiten. Acrylonitril voelde het effect van de economische teruggang pas later en minder sterk, terwijl de Chinese caprolactam-verkopen zich herstelden na het Chinese Nieuwjaar. Ten opzichte van het vierde kwartaal stegen de volumes in dit cluster met 8%. De prijzen stonden echter zwaar onder druk.

Hierdoor was het bedrijfsresultaat nog steeds sterk negatief maar wel duidelijk beter dan in het vierde kwartaal van 2008. Deze verbetering bleef beperkt als gevolg van de noodzakelijke voorraadafwaarderingen voor ammoniumsulfaat. Er zijn maatregelen genomen om de kosten en de capaciteit te verlagen.

Base Chemicals and Materials

In EUR miljoen
eerste kwartaal

2009
2008


Netto-omzet
275
431
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen
---

67
Bedrijfsresultaat
-12
49

Bij alle onderdelen van dit cluster was de volumecomponent van de omzet lager. Dat gold met name voor DSM Elastomers, de DSM-activiteit die het sterkst is verbonden met de automobielindustrie, en DSM Agro, dat te maken had met een door weersomstandigheden veroorzaakte late start van het kunstmestseizoen in combinatie met terughoudend koopgedrag bij klanten.

Het cluster boekte een negatief bedrijfsresultaat. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door DSM Elastomers en DSM Melamine, die allebei te maken hadden met een verdere verslechtering van de marktomstandigheden ten opzichte van het vierde kwartaal. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2008 was het resultaat van DSM Agro veel lager (als gevolg van lagere volumes en prijzen) maar positief. De verwachte afname van de winstbijdrage van DSM Energy werd versneld door de lagere olieprijzen.

Other activities

In EUR miljoen
eerste kwartaal

2009
2008


Netto-omzet
124
125
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen
-23
-9
Bedrijfsresultaat
-36
-19
waarvan:


- Toegezegd-pensioenregelingen
-19
-1
- Innovation Center
-15
-13
- Overige
-2
-5

Het belangrijkste verschil in het resultaat van Other activities vergeleken met vorig jaar is de (non-cash) toename van de IFRS pensioenkosten voor toegezegd-pensioenregelingen.

Bijzondere posten
In verband met de aangekondigde kostenbesparingsmaatregelen werden herstructureringskosten opgenomen ten bedrage van EUR 17 miljoen (EUR 12 miljoen na belastingen).


Nettowinst
De Nettowinst daalde van EUR 162 miljoen in het eerste kwartaal van 2008 naar EUR 13 miljoen in het eerste kwartaal van 2009.

De Nettowinst per aandeel daalde naar EUR 0,06 per gewoon aandeel.

De Nettofinancieringslasten bedroegen in het eerste kwartaal van 2009 EUR 27 miljoen. Dit betekent een stijging met EUR 9 miljoen ten opzichte van vorig jaar, voornamelijk veroorzaakt door de hogere gemiddelde nettoschuld en enkele reële waarde-aanpassingen in Overige financiële activa.

Het effectieve belastingpercentage over het eerste kwartaal bedroeg 25%, gelijk aan vorig jaar.

Cash flow, investeringen en financiering
De middelen uit bedrijfsactiviteiten bedroegen in het eerste kwartaal EUR 166 miljoen.

De middelen aangewend voor investeringen bedroegen in het eerste kwartaal EUR 116 miljoen, tegen EUR 124 miljoen in het eerste kwartaal van 2008.

Ten opzichte van ultimo 2008 daalde de nettoschuld met EUR 40 miljoen tot EUR 1.741 miljoen, wat overeenkomt met een gearing-niveau van 27%.

In het eerste kwartaal van 2009 gaf DSM met succes een 5,75% obligatielening uit ter waarde van EUR 500 miljoen. De lening loopt af in 2014. DSM gebruikte de opbrengst om een aanzienlijk deel van zijn kortetermijnfinanciering om te zetten in een langetermijnpositie en zal de rest gebruiken om leningen die in 2009 aflopen te herfinancieren. Dit is in lijn met DSM's conservatieve financiële beleid. Tot 2013, het jaar waarin een lening van USD 150 miljoen afloopt, heeft DSM geen herfinancieringsbehoefte voor de lange termijn. De kredietwaardigheidsbeoordelaars Standard & Poor's (A- met stable outlook) en Moody's (A3 met stable outlook) handhaafden in februari hun langetermijn-kredietwaardigheidsratings voor DSM.

Personeel
Het personeelsbestand daalde over het geheel genomen met bijna 100 ten opzichte van ultimo 2008 en bedroeg 23.495 aan het eind van het eerste kwartaal van 2009. De afname is het saldo van herstructureringsprogramma's en selectieve aannames.

Voortgang van de DSM-strategie Vision 2010
De door DSM in september 2007 aangekondigde versnelling van het strategieprogramma Vision 2010 - Building on Strengths is gericht op snellere groei, hogere marges en een verbeterde kwaliteit van de winst uit de activiteitenportfolio. De strategie behelst een transformatie van DSM tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming die zich kenmerkt door duurzame groei op basis van belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen.

De voornaamste pijlers - marktgedreven groei en innovatie, uitbreiding in opkomende economieën en operational excellence - blijven tot de kern van DSM's strategie behoren.

In het eerste kwartaal van 2009 bedroeg DSM's omzet in China USD 196 miljoen, een daling van 35% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Dit had vooral te maken met de omzet van de caprolactam-activiteiten.

DSM tekende de contracten met betrekking tot zijn investering in North China Pharmaceutical Group Corporation Ltd. (NCPC GroupCo) en de oprichting van drie joint ventures op het gebied van voedingsproducten en anti-infectiva. NCPC en DSM zullen blijven werken aan de voorbereiding en het verkrijgen van goedkeuring voor de oprichting van deze joint ventures.

In India opende DSM Engineering Plastics een nieuwe fabriek voor de productie van compounds van technische kunststoffen en onderstreepte daarmee zijn langetermijn-betrokkenheid bij een van de grootste en snelstgroeiende opkomende economieën ter wereld.

DSM Nutritional Products kondigde de bouw aan van zijn vierde premixfabriek in China (Changchun City) en nam tevens in Zuid-Afrika een nieuwe fabriek voor diervoederpremixen in bedrijf.

DSM NeoResins+ opende een nieuwe fabriek in Waalwijk voor watergedragen acrylharsen. Deze harsen zijn veel minder belastend voor het milieu en veel gebruiksvriendelijker voor schilders dan de traditionele harsen op oplosmiddelbasis, terwijl ze tegelijkertijd voldoen aan hoge prestatie- en duurzaamheidsnormen.

DSM en Roquette maakten bekend dat hun demonstratiefabriek voor barnsteenzuur op biologische basis in het Franse Lestrem eind 2009 in bedrijf zal komen. Op proeffabriekschaal is aangetoond dat deze biologische route voor de productie van barnsteenzuur commercieel rendabel kan zijn. Deze nieuwe route op basis van witte biotechnologie zou kunnen leiden tot een vermindering van de energiebehoefte met 40% ten opzichte van de traditionele methode, en zou positief kunnen bijdragen aan de reductie van de CO2-uitstoot omdat het proces juist CO2 verbruikt.

In verband met de versnelde verschuiving naar Life Sciences en Materials Sciences kondigde DSM in september 2007 aan dat een aantal activiteiten die niet passen bij de versnelde strategie zouden worden ontvlochten uit de organisatie en vervolgens verkocht. Het desinvesteringsproces voor Agro en Melamine, Elastomers en Urea Licensing vindt momenteel plaats in de vorm van een gecontroleerde veiling. Zoals eerder is bekendgemaakt heeft DSM het proces vertraagd in verband met de huidige financieel-economische omstandigheden maar streeft de onderneming er nog steeds naar om de desinvesteringen binnen de Vision 2010-periode af te ronden.

DSM heeft ook een begin gemaakt met het desinvesteringsproces voor DSM Energy (DSM's deelnemingen in olie- en gasexploratie), inclusief het belang van 40% in Noordgastransport.

Gedurende het kwartaal werden door DSM veel nieuwe innovaties aangekondigd en geïntroduceerd. Meer informatie hierover is te vinden op de innovatiepagina's van www.dsm.com.

Maatregelen in het kader van de economische teruggang
In december 2008 kondigde DSM een aantal structurele kostenbesparingsmaatregelen aan om de effecten van de economische teruggang aan te pakken en zijn concurrentiepositie te verstevigen. Deze maatregelen worden momenteel uitgevoerd en inmiddels verwacht DSM circa 25% meer kosten te besparen dan de oorspronkelijk beoogde EUR 100 miljoen en ook circa 25% meer arbeidsplaatsen te reduceren dan de oorspronkelijk genoemde 1000. De kostenbesparingen zullen in 2010 volledig worden gerealiseerd. De maatregelen hebben betrekking op drie gebieden: een personeelsvermindering, een sterkere focus op inkoop en overige efficiencyverhogende maatregelen.

Voor het geval er in de tweede helft van het jaar geen verbetering komt in de businessomstandigheden heeft DSM plannen in voorbereiding voor een verdere vermindering van kosten en personeel.

DSM geeft bij zijn investeringen prioriteit aan projecten gericht op toekomstige groei en projecten die noodzakelijk zijn om te voldoen aan wet- en regelgeving, terwijl andere projecten worden uitgesteld of vertraagd. De investeringen zullen in 2009 lager zijn dan in 2008. DSM streeft er tevens naar het bedrijfskapitaal over het gehele jaar verder te verminderen.

DSM blijft tegelijkertijd volledig gefocust op klanten om aan hun behoeften en prioriteiten tegemoet te komen, en blijft ook vasthouden aan zijn prioriteiten ten aanzien van innovatie en duurzaamheid. De onderneming zoekt actief naar nieuwe groeikansen die geboden zullen worden door de huidige omstandigheden in de markt en de economie.

Verwachting
De algehele economische vooruitzichten blijven slecht, financiële markten blijven kwetsbaar en het consumentenvertrouwen blijft laag. De grondstof- en energieprijzen en de valutakoersen blijven volatiel. De omstandigheden in de eindmarkten zullen naar verwachting niet op korte termijn verbeteren, maar anderzijds wordt ook geen verdere verslechtering verwacht. Het business-effect van de afbouw van voorraden zal naar verwachting minder worden. Aannemende dat de grondstofprijzen hun bodem hebben bereikt, verwacht DSM geen verdere voorraadafwaarderingen.

De Nutrition- en Pharma-clusters en DSM Dyneema, die samen ongeveer de helft van de activiteiten van DSM vertegenwoordigen, blijven relatief goed overeind. De overige activiteiten in Materials Sciences en Base Chemicals and Materials worden in aanzienlijke mate getroffen.

De businessomstandigheden voor Nutrition zullen naar verwachting relatief gunstig blijven in 2009, waarbij voor Animal Nutrition and Health de komende kwartalen enige afzwakking zal optreden.

In het Pharma-cluster zullen de prijzen bij DSM Anti-Infectives naar verwachting gemiddeld lager liggen dan vorig jaar en staat DSM Pharmaceutical Products voor uitdagingen die voortvloeien uit het wegvallen van enkele grote custom manufacturing-contracten. De aangekondigde overeenkomst met Shire zal pas vanaf 2010 bijdragen.

Bij Performance Materials verwacht DSM Dyneema voortgezette groei gedurende het jaar. Voor DSM Engineering Plastics en DSM Resins blijft veel onzekerheid bestaan ten aanzien van de vraagontwikkeling. Soortgelijke onduidelijkheid is er bij Polymer Intermediates en Base Chemicals and Materials. Polymer Intermediates zal naar alle waarschijnlijkheid verlies lijden in 2009. Bij Base Chemicals and Materials zullen de verkoopvolumes van DSM Agro naar verwachting verbeteren gedurende de rest van het jaar, maar de prijzen staan onder druk.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden voor sommige activiteiten zal DSM zich inspannen om in 2009 een voldoende grote kasstroom te genereren om de sterke financiële positie te behouden die nodig is om uitvoering te geven aan zijn strategie: DSM houdt vast aan zijn koers.

DSM geeft geen kwantitatieve winstverwachting af voor 2009 vanwege de onzekere economische omstandigheden.


Verkort geconsolideerd resultatenoverzicht eerste kwartaal

eerste kwartaal 2009
In EUR miljoen
eerste kwartaal 2008
vóór
bijzon-
totaal

vóór
bijzon-
totaal
bijzon-
dere


bijzon-
dere

dere
posten


dere
posten

posten


posten


1.837
---

1.837
netto-omzet
2.358
---

2.358


167
-17
150
bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA)
338
---

338


57
-17
40
bedrijfsresultaat (EBIT)
237
---

237
-27
---

-27
nettofinancieringslasten
-18
---

-18


aandeel in resultaat geassocieerde


-1
---

-1
deelnemingen
---

---

---


29
-17
12
winst vóór belastingen
219
---

219
-7
---

-2
belastingen
-55
---

-55


---

-12
10
periodewinst
164
---

164
---

---

---

belang van derden
-2
---

-2


25
-12
13
nettowinst
162
---

162


25
-12
13
nettowinst
162
---

162
-3
---

-3
dividend op cumulatief preferente aandelen
-3
---

-3


nettowinst gebruikt als basis voor berekening


---

-12
10
winst per aandeel
159
---

159


110
---

110
afschrijvingen
101
---

101


114
investeringen


98


---

acquisities


26
0,13
-0,07
0,06
nettowinst per gewoon aandeel in EUR
0,95
---

0,95


aantal uitstaande gewone aandelen,


162,2
gemiddeld periode (x mln)


166,9


aantal uitstaande gewone aandelen,


162,3
ultimo periode (x mln)


167,0


23.495
personeel ultimo jaar


*23.591


7.465
waarvan in Nederland


*7.452

*Ultimo 2008.

Op dit kwartaalbericht is geen accountantscontrole toegepast.


Geconsolideerde balans

In EUR miljoen
31 maart 2009
ultimo 2008


immateriële activa
1.239

1.200

materiële vaste activa
3.698

3.641

latente belastingvorderingen
415

392

vooruitbetaalde pensioenkosten
146

137

geassocieerde deelnemingen
24

19

overige financiële activa
159

176


---


---


niet-vlottende activa

5.681

5.565


voorraden
1.744

1.765

handelsvorderingen
1.439

1.525

overige vorderingen
126

107

financiële derivaten
40

86

effecten
---


---


liquide middelen
886

601


---


---


vlottende activa

4.239

4.088


---


---

totaal activa

9.920

9.653


In EUR miljoen
31 maart 2009
ultimo 2008


eigen vermogen
4.556

4.633

belang van derden
62

62


---


---


vermogen

4.618

4.695


latente belastingverplichtingen
116

122

verplichtingen inzake personeelsbeloningen
320

314

voorzieningen
239

190

opgenomen leningen
2.073

1.559

overige langlopende schulden
38

65


---


---


langlopende schulden

2.786

2.250


verplichtingen inzake personeelsbeloningen
---


---


voorzieningen
85

82

opgenomen leningen
467

734

financiële derivaten
131

179

handelsverplichtingen
1.090

1.188

overige kortlopende schulden
710

492


---


---


kortlopende schulden

2.516

2.708


---


---

totaal passiva

9.920

9.653


geïnvesteerd vermogen

6.446

6.558
vermogen / balanstotaal

47%

49%
nettoschuld

1.741

1.781
gearing (nettoschuld / vermogen plus


nettoschuld)

27%

28%
operationeel bedrijfskapitaal

2.093

2.102
operationeel bedrijfskapitaal / netto-omzet

28,5%

22,6%


Verkort geconsolideerd kasstroomoverzicht

eerste kwartaal
In EUR miljoen
2009
2008


Liquide middelen begin periode

601

369


Bedrijfsactiviteiten:


- nettowinst plus afschrijvingen
123

263

- mutatie werkkapitaal
---


-226

- overige veranderingen
-34

59


---


---


middelen uit bedrijfsactiviteiten

166

96


Investeringsactiviteiten:


- investeringen
-116

-124

- acquisities
---


-25

- verkoop dochtermaatschappijen
---


---


- desinvesteringen
---


---


- overige
-2

-9


---


---


middelen aangewend voor investeringsactiviteiten

-118

-155


dividend

---


---

middelen uit financieringsactiviteiten

217

98
wijzigingen in de consolidatie en koersverschillen

20

---


---


---

Liquide middelen einde periode

886

408


Verkort overzicht van opgenomen baten en lasten

eerste kwartaal
In EUR miljoen
2009

2008


Koersverschillen uit omrekening van buitenlandse activiteiten
70

-61
Wijziging in actuariële baten en lasten en asset ceiling
---


---

Overige wijzigingen
-31

38
Belastingen
---


---


---


---

Totale baten en lasten rechtstreeks verwerkt in vermogen
47

-22
Periodewinst
10

164

---


---

Opgenomen baten en lasten voor de periode
57

142
waarvan belang van derden
---


-1


Verkort mutatieoverzicht vermogen

eerste kwartaal
In EUR miljoen
2009

2008


Stand begin periode
4.695

5.383


Mutaties:


- opgenomen baten en lasten voor de periode
57

142
- dividend
-138

-152
- inkoop gewone eigen aandelen
---


---

- opbrengst heruitgifte gewone aandelen
---


---

- overige veranderingen
---


---


---


---

Stand einde periode
4.618

5.379


Toelichting op de financiële overzichten

* Waarderingsgrondslagen
De geconsolideerde jaarrekening van DSM voor het jaar eindigend op 31 december 2008 is opgesteld volgens de per balansdatum van kracht zijnde International Financial Reporting Standards (IFRS) zoals aanvaard voor gebruik binnen de Europese Unie. Dezelfde waarderingsgrondslagen zijn ook toegepast in de onderhavige financiële overzichten per 31 maart 2009. Deze overzichten voldoen aan IAS 34 'Interim Financial Reporting'.

* Consolidatiekring
Er hebben geen materiële investeringen of desinvesteringen plaatsgevonden die de consolidatiekring zouden veranderen ten opzichte van ultimo 2008. DSM Special Products, waarover in het eerste kwartaal 2008 werd gerapporteerd als beëindigde activiteit, is nu opgenomen in het cluster Base Chemicals and Materials. Vergelijkende cijfers zijn aangepast in overeenstemming met deze herrubricering.

* Transacties met verbonden partijen
Transacties met verbonden partijen worden op zakelijke basis afgewikkeld. In het eerste kwartaal waren deze transacties niet materieel voor DSM als geheel. Er werden geen leningen verstrekt aan leden van de Raad van Bestuur of aan leden van de Raad van Commissarissen.
* Risico's
DSM beschikt over een risicomanagementsysteem. Een beschrijving van dit systeem en een overzicht van de potentieel belangrijke risico's voor DSM zijn te vinden in het Jaarverslag 2008 en in de rubriek Governance van www.dsm.com.

* Seizoenseffecten
Voor zover activiteiten significant worden beïnvloed door seizoensgebonden of cyclische fluctuaties in de omzet wordt dit besproken in de paragraaf 'Gang van zaken per cluster'
eerder in dit bericht.


Heerlen, 28 april 2009

De Raad van Bestuur


Relevante data

Bericht over het tweede kwartaal: dinsdag 4 augustus 2009
Ex-interim-dividend-notering: woensdag 5 augustus 2009
Bericht over het derde kwartaal: dinsdag 3 november 2009
Jaarverslag 2009: woensdag 24 februari 2010
Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders: woensdag 31 maart 2010

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
Koninklijke DSM N.V. creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van markten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een netto-jaaromzet van EUR 9,3 miljard en biedt werk aan zo'n 23.500 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com

For more information:
DSM Corporate Communications
tel. +31 (0) 45 5782421
e-mail media.relations@dsm.com
DSM Investor Relations
tel. +31 (0) 45 5782864
e-mail investor.relations@dsm.com


Internet: www.dsm.com


Press release-pdf

Q1 2009 report-pdf

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht bevat een aantal toekomstgerichte uitspraken. Deze uitspraken zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen, inschattingen en prognoses van het DSM-management en de informatie die de onderneming momenteel ter beschikking staat. De uitspraken zijn onderhevig aan bepaalde risico's en onzekerheden die moeilijk zijn in te schatten. DSM kan dan ook niet garanderen dat zijn verwachtingen zullen uitkomen. Verder wijst DSM elke verplichting om de in dit persbericht gedane uitspraken te actualiseren af.

Website: http://www.dsm.nl