Published: 10:00 28.04.2009 GMT+2 /Source: ifb group

BPM International Close Cycle Rankings 2009: Kredietcrisis en recessie geen noodzaak om sneller te rapporteren


* Centre Consulting en BPM international onderzochten wereldwijd meer dan 1050 bedrijven.
* De Nederlandse AEX fondsen zijn dit jaar maar marginaal sneller en kunnen de trend van de laatste jaren niet vasthouden.
* De accountants zijn echter wel 2,4 dagen eerder klaar met de controle.
* Grote winnaars zijn dit jaar zijn AkzoNobel, KPN en BAM Groep met respectievelijk 11, 9 en 9 dagen versnelling t.o.v. vorig jaar.
* Philips, DSM, TomTom, Randstad, Wereldhave, Aegon en Fortis hebben dit jaar aanzienlijk meer tijd nodig.

Utrecht, 28 april 2009. Het meest uitgebreide (1050 internationale bedrijven) en diepgaande jaarlijkse onderzoek naar de publicatie tijdstippen van de financiële jaarresultaten en gecontroleerde jaarrekening van 's werelds grootste bedrijven heeft aangetoond dat de bedrijven marginaal hebben kunnen versnellen. In ieder geval hebben de kredietcrisis en de wereldwijde recessie niet geleid tot een vertraging.

De internationale trend is ook herkenbaar in Nederland. 18 Bedrijven weten wel te versnellen met KPN, AkzoNobel en BAM Groep vooraan. Helaas komen 7 fondsen veel later met de cijfers naar buiten, waardoor het gemiddelde van de AEX fondsen slecht marginaal verbeterd t.o.v. vorig jaar. Ook als de vertraging van Fortis buiten beschouwing wordt gelaten is de verbetering t.o.v. vorig jaar slechts 1 dag (eerste publicatie). De accountants hebben echter minder tijd nodig en zetten de handtekening bijna 4 dagen eerder (Fortis niet inbegrepen).

Internationaal zijn er wel bedrijven die de versnelde publicatie van gedetailleerde jaarcijfers gebruiken om het vertrouwen van de markt te herstellen. Barclays Bank is daar een uitstekend voorbeeld van, met een versnelde publicatie van 10 dagen.

Klaas van de Geest, directeur van Centre Consulting en één van de onderzoekers, voegt hieraan toe "Aan het begin van dit jaar was er bezorgdheid dat de economische malaise een vertraging van de publicaties zou opleveren, doordat bedrijven en de auditors de jaarresultaten nog grondiger zouden reviewen. Het is een groot compliment voor de financiële en audit professionals, dat ondanks deze onzekere periode, de publicatie van de jaarresultaten niet is vertraagd en in veel gevallen is versneld. Voor investeerders is dit goed nieuws; de snelle en gedetailleerde informatie omtrent de financiële positie van een bedrijf helpt het vertrouwen in de markt te herstellen. De waardering moet gaan naar bedrijven als Barclays, KPN, AkzoNobel, Xstrata en Schroders die de leiding nemen als het gaat om de versnelling van de publicatie van de jaarcijfers en het getekende jaarverslag."

De 'Close Cycle' resultaten worden door het financieel management gezien als een belangrijke publieke benchmark. De snelheid van het afsluitproces wordt direct in verband gebracht met de kwaliteit van de financiële processen en systemen in de organisatie. De bedrijven met de snelste externe rapportage moeten wel kunnen bouwen op de meest effectieve en efficiënte financiële processen en systemen en zullen als gevolg daarvan ook beschikken over een gestroomlijnde interne management rapportage.

Novartis International blijft de Europese leider in de close cycle processen. Ze publiceerden de gecontroleerde jaarcijfers, inclusief volledig jaarverslag en SEC rapportages allemaal op 28 januari 2009. Astra Zeneca is vervolgens een goede tweede met de publicatie op 29 januari. Echter de US SEC20-F formulieren werden op 17 maart j.l. gedeponeerd.

In Nederland is dit jaar ASML weer het snelst (publicatie op 15 januari, jaarverslag op 23 januari) gevolgd door Philips (wel 5 dagen later dit jaar) en gedeeld derde KPN en SBM Offshore. Van deze top drie is KPN de 'runner-up'. Dit jaar maakte KPN 9 dagen eerder de jaarresultaten openbaar en was de getekende jaarrekening 11 dagen eerder beschikbaar. Een prima prestatie!

Close Cycle ranglijst 2009
BPM International Close Cycle ranglijsten 2009 zijn gebaseerd op gepubliceerde en voor publicatie beschikbare informatie. De datum die gebruikt is om het aantal verstreken dagen te berekenen tussen jaareinde en de publicatie datum is de datum waarop de jaarcijfers worden gerapporteerd aan de markt. De datum waarop de audit is uitgevoerd is overgenomen uit de officieel gepubliceerde jaarrekening. De lijst bevat wereldwijde toonaangevende bedrijven gevestigd in de UK, Europa en de US, inclusief een 6-jaars trend, regionale trends en informatie per branche.

Voor een complete versie van het onderzoek of de resultaten per land en/of branche kunt u contact opnemen met Klaas van de Geest, +31 (0) 653132666, klaas.van.de.geest@centreconsulting.nl of ga naar www.centreconsulting.nl.

Centre Consulting
Centre Consulting is een professionele dienstverlener op het gebied van Business Performance Management (BPM) en group finance. Centre Consulting werkt samen met haar opdrachtgevers aan het optimaliseren van financiële rapportageprocessen en adviseert op het gebied van de daarbij behorende software oplossingen. De combinatie van business performance management kennis met passie voor kwaliteit maakt dat onze gecertificeerde consultants de situatie van onze klanten kunnen doorvertalen naar geoptimaliseerde bedrijfsprocessen met gebruik van de nieuw­ste informatie technologie. Door deze toegevoegde waarde stelt Centre Consulting zich als doel om marktleider te zijn op het gebied van BPM en intensieve en langdurige relaties te onderhouden met haar klanten en partners. Centre is mede oprichter en onderdeel van BPM International. www.centreconsulting.nl

BPM International
BPM International is in Europa het enige geïntegreerde Business Performance Management (BPM) consulting netwerk. BPM is een 'paraplu' term voor alle processen, methodologieën en systemen die nodig zijn om de performance van een onderneming te meten en te besturen. De leden van BPM International zijn vijf toonaangevende BPM consultancy bedrijven met vestigingen in 20 landen en meer dan 350 BPM specialisten, die werken voor internationale ondernemingen, waaronder Europa's grootste multinationals, vertegenwoordigd in alle branches. De leden van BPM International zijn: Centre Consulting (Nederland), Capacent (Zweden, Noorwegen, IJsland, Denemarken, Finland), Paragon Consulting Group (UK, Turkije, UAE en Singapore), ifb group (Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Uruguay, USA, China) en ValorGest (Portugal). www.bpm-international.com

Media contact voor BPM International (Nederland):
Klaas van de Geest, Managing Director
Centre Consulting
Utrecht, Nederland
Tel +31 (0) 6 53132666
klaas.van.de.geest@centreconsulting.nl www.centreconsulting.nl
www.bpm-international.com

Marketing contact voor Centre Consulting:
Jolanda Eindhoven
Tel +31 (0) 6 51861561
jolanda.eindhoven@centreconsulting.nl www.centreconsulting.nl

This announcement is originally distributed by Hugin. The issuer is solely responsible for the content of this announcement.

For address modifications:
Tel.: +49 (0) 341-2 24 56-30 or medialists@huginonline.com