Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Specsavers steunt initiatief voor gereguleerde contactlensverkoop

Huizen, 28 april 2009 - Specsavers schaart zich achter het pleidooi van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) dat de vrije verkoop van contactlenzen aan banden moet worden gelegd. Het is de optiekketen een doorn in het oog dat medische hulpmiddelen zoals contactlenzen zonder deskundig advies verkrijgbaar zijn. Daarom steunt Specsavers het initiatief om lenzen alleen op recept te verkopen.

Onjuist gebruik van contactlenzen kan grote gevolgen hebben voor het oog. "Het verkeerd dragen van contactlenzen brengt flinke risico's met zich mee. Ogen kunnen ontstoken raken en het hoornvlies kan beschadigen", zegt Reidar Bakker, woordvoerder van Specsavers. "Dit kan ernstige gevolgen hebben soms zelfs blijvende vermindering van het gezichtsvermogen. De oorzaak schuilt vaak in het feit dat lenzen te lang worden gedragen of niet goed worden schoongemaakt. Goede voorlichting door een specialist, zou dan ook niet mogen ontbreken bij de aanschaf van contactlenzen. Bovendien kijkt een contactlensspecialist naar de vorm van het oog en welke soort lens hierop het beste past. Vanzelfsprekend wordt ook de toe te passen correctie van de ogen meegenomen in de keuze van contactlenzen. Denk hierbij aan een cilindercorrectie of een leessterkte . Met het oog op de gezondheid van lensdragers, zijn wij van mening dat het van groot belang is dat contactlensspecialisten de juiste lenzen voorschrijven."

Voorlichting en controle
Contactlenzen kunnen op internet of bij de drogist gekocht worden. Deze lensdragers lopen de oogcontrole en voorlichting mis, die zij bij een contactlensspecialist wél zouden krijgen. Bakker: "Bij Specsavers raden wij aan om minstens één keer per jaar op contactlenscontrole te komen. Deze professionele controle wordt uitgevoerd door een contactlensspecialist. Hij kijkt naar de gezondheid van het oog en ook wordt voorlichting gegeven over het juiste gebruik van lenzen. Bij Specsavers is een contactlensspecialist een gediplomeerd opticien die een aanvullende opleiding heeft gevolgd voor het aanmeten van contactlenzen, of een optometrist."

Contactlenzen populair onder jongeren
Acht procent van alle Nederlanders draagt contactlenzen in combinatie met een bril, blijkt uit zeer recent onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Specsavers. Onder jongeren ligt dit aantal aanzienlijk hoger, namelijk veertien procent. "Jongeren lopen extra risico om problemen te krijgen met hun lenzen", vertelt Bakker. "Zij zijn vaak nonchalant in het gebruik van contactlenzen en bovendien zijn zij al heel vertrouwd met internetaankopen. We zien steeds vaker dat deze jongeren last krijgen van branderige of rode ogen en dan toch bij onze winkels binnenlopen voor een gratis oogmeting en lenscontrole. Wij juichen dit enorm toe, want op deze manier kan erger worden voorkomen."

Betaalbare én professionele oogzorg
Het is een fabel dat lenzen bij een gespecialiseerde optiekwinkel heel erg duur zijn. Specsavers biedt al lenzen aan vanaf E 6,95 per maand en dit is inclusief een gratis oogmeting, voorlichting, nazorg en een halfjaarlijkse controle. Bovendien is Specsavers al jaren pleitbezorger van betere regelgeving in de optiek. Want in Nederland gelden geen diploma-eisen voor het beroep opticien en mag iedereen ogen meten. Daarom heeft de optiekketen mei vorig jaar een petitie van 40.000 handtekeningen van bezorgde consumenten aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook als het gaat om contactlenzen is Specsavers van mening dat niet zomaar iedereen deze mag verkopen, maar dat alleen een contactlensspecialist lenzen mag aanmeten en voorschrijven.

Over Specsavers Opticiens
Specsavers Opticiens is de snelst groeiende groep van opticiens in ons land en heeft internationaal meer dan 1000 winkels, waarvan op dit moment bijna 100 winkels in Nederland. De winkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Specsavers is van mening dat Nederlanders al jaren veel teveel betalen voor een scherpe blik. Met deze filosofie startte het bedrijf in 1997 ook in Nederland. Internationaal verkoopt Specsavers jaarlijks 10 miljoen brillen van een hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Specsavers-winkels worden geleid door minimaal volledig MBO-gediplomeerde opticiens, die gratis oogonderzoek verrichten.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht